29/12/17 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Ρύθμιση δόσεων των επαγγελματιών για τις οφειλές προς το δημόσιο

Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Ηλία Χατζηγεωργίου.

Διαβάζαμε προχθές τις σημειώσεις από το σεμινάριο παρουσίασης του εξωδικαστικού συμβιβασμού που είχαμε παραβρεθεί το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 26 Ιουλίου 2017. Στις πολλές σημειώσεις μας είχαμε αναγράψει ότι «τον επόμενο μήνα θα εκδοθεί εγκύκλιος που θα περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους δεν έχουν πτωχευτική ιδιότητα που θα περιλαμβάνει τις οφειλές προς το δημόσιο».

Ο επόμενος μήνας παραλίγο να γίνει χρόνος , αλλά η πρώτη εκ των δύο αποφάσεων είναι σχεδόν γεγονός. Για την ακρίβεια χθες δημοσιεύθηκε δελτίο τύπου που αναφέρει ότι υπογράφηκε σχετική απόφαση που αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου στην ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν με σχετική αίτηση στο Κ.Ε.Α.Ο έως τις 31/12/2018 οι εξής:

 • Επιχειρήσεις – φυσικά πρόσωπα που έχουν πτωχευτική ιδιότητα και νομικά πρόσωπα.
 • Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα αλλά διατηρούν ατομική επιχείρηση, οι λεγόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλαδή.

Στην πρώτη περίπτωση, αυτή των επιχειρήσεων, στην ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι οι συνολικές οφειλές τους προς τους πιστωτές δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ. Επίσης μπορούν να ενταχθούν και αυτοί που οι οφειλές τους ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ αλλά το 85% των οφειλών είναι προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, εντάσσονται αυτοί που οι οφειλές τους προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης δεν ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.

Κριτήρια ένταξης

 • Εάν οι οφειλές δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία από τις τουλάχιστον τρεις τελευταίες χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης.
 • Εάν οι οφειλές είναι από 20.000 - 50.000 ευρώ θα πρέπει το αποτέλεσμα της πράξης καθαρή αξία οφειλών / εισόδημα , να είναι μικρότερος ή ίσος του 8 .
 • Δεν μπορεί να ενταχθεί αυτός που έχει συνολική αξία ακίνητης και κινητής περιουσίας που ξεπερνά κατά 25 φορές την μεγαλύτερη προς ρύθμιση οφειλή.

Αριθμός δόσεων

 • Το ποσό της δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 50 ευρώ σε καμία περίπτωση.
 • Μέχρι 36 δόσεις για οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ
 • Μέχρι 120 δόσεις για οφειλές 3.000- 50.000 ευρώ

Ευεργετήματα ρύθμισης

 • Για οφειλές που ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ, διαγραφή 85% του ποσού των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής
 • Δεν υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
 • Χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας στον οφειλέτη.
 • Όσο η ρύθμιση παραμένει σε ισχύ, αναστολή αναγκαστικών μέτρων και αναγκαστικής εκτέλεσης επί ακινήτων και κινητών του οφειλέτη.

Μέχρι εδώ καλά….

Υπάρχουν όμως και πολλά προβλήματα στην όλη διαδικασία. Το πρώτο και βασικότερο όλων είναι ότι θα περιλαμβάνονται στην ρύθμιση μόνο οι οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2016 , άρα οι οφειλές προς τα παλαιά ασφαλιστικά ταμεία , προ εποχής ΕΦΚΑ δηλαδή.

Το επόμενο πρόβλημα είναι ότι προϋποθέτει να είναι τακτοποιημένες καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης οι τρέχουσες εισφορές βάζοντας ρήτρες συγκεκριμένων ημερών για την τακτοποίηση τους. Το θέμα είναι όμως ότι δεν προβλέπεται δυνατότητα στον ΕΦΚΑ να κάνεις ρύθμιση στις τρέχουσες εισφορές , ούτε καν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων! Το πρόβλημα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αν υπολογίσουμε το γεγονός ότι ακόμη πληρώνουμε εισφορές βάσει αποτελεσμάτων 2015 και αναμένεται (;;;) μέσα στον Γενάρη να γίνουν οι εκκαθαρίσεις βάσει αποτελεσμάτων του 2016. Επίσης αξίζει να θυμίσουμε ότι δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί οι εισφορές για τους κλάδους που θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ και επικουρικό ταμείο. Με λίγα λόγια είναι πολύ πιθανό μέσα στο 2018 να προκύψουν συσσωρευμένες ασφαλιστικές υποχρεώσεις, χωρίς να υπάρχει, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δυνατότητα ρύθμισης τους.

Ένα ακόμη μεγάλο θέμα είναι ότι ναι μεν μπαίνουν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι 31/12/2016 από την άλλη όμως εξετάζεται το προφίλ του αιτούμενου την ημέρα της αίτησης και το αν είναι ενεργός επαγγελματίας . Μέσω αυτού εξαιρούνται της αιτήσεως όσοι έχουν κάνει διακοπή δραστηριότητας, όσοι έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία και δεν διατηρούν ασφαλιστική ιδιότητα, όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί αλλά και όσοι παραμένουν κλειδωμένοι στο να μην λαμβάνουν σύνταξη γιατί οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.

Με τα προβλήματα που τονίζουμε σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υποβιβάσουμε την σημασία της ρύθμισης , το αντίθετο μάλιστα. Είναι μία ρύθμιση που την περιμένουν εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Από την άλλη, δεν θα πρέπει να έχουμε τα πενιχρά, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Επίσης, για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είχαμε με την ρύθμιση των 100 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία έχουν παραμείνει λιγότεροι από το 10 % που είχαν ενταχθεί στον ΟΑΕΕ και από το 50% που είχαν ενταχθεί στο ΙΚΑ , λόγω του γεγονότος ότι συνδυάζονταν με τις τρέχουσες οφειλές.

Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε την έναρξη της και θα επανέλθουμε με νεότερο άρθρο. Επιπλέον, θα περιμένουμε την έκδοση αποφάσεως και για κομμάτι των οφειλών προς την εφορία.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους και όλους τους αναγνώστες που τίμησαν αυτή την στήλη διαβάζοντας τις απόψεις μας και εκφράζοντας και τις δικές τους. Το νέο έτος θα συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό με την ελπίδα να μεταφέρουμε ευχάριστες ειδήσεις και απόψεις . Επίσης θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο , το νέο έτος να φέρει υγεία, αγάπη και ευημερία σε όλο τον κόσμο.

Καλή χρονιά !!!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Οφειλές στο δημόσιο, ρύθμιση δόσεων