12/12/17 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Α. Χαρίτσης: Λέμε «ναι» σε επενδύσεις που δεν «παρκάρουν» τα κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους

Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο με σταθερό και διάφανο πλαίσιο και ίσους κανόνες για όλους υποστηρίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βάζει εμπόδια στις μεγάλες ξένες επενδύσεις. «Θέλουμε επενδύσεις που δημιουργούν νέες σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, που παράγουν φορολογικά έσοδα για το κράτος και δεν «παρκάρουν» στο εξωτερικό – σε φορολογικούς παραδείσους – όλα τους τα κέρδη» δηλώνει ο κ. Χαρίτσης. Εκτιμά στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν συνολικά στη χώρα το 2017 από ξένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, ενώ υποστηρίζει πως στο ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον από αμερικανικές επιχειρήσεις για κλάδους της πραγματικής οικονομίας, πέρα από τον τουρισμό και την ενέργεια.

Ο κύριος Χαρίτσης υπογραμμίζει πως η Ελλάδα σημειώνει ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, λόγω των οποίων κατετάγη το 2016 πρώτη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. «Είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ που ξεκίνησε τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων από το νέο ΕΣΠΑ. Η επιτυχία αυτή στην απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της πλήρους αξιοποίησης των κονδυλίων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2007-2013) που έφερε ξανά τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για τα προβλήματα στη Δημόσια Διοίκηση ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης παραδέχεται ότι... «είναι μία πραγματικότητα με την οποία ερχόμαστε και εμείς καθημερινά αντιμέτωποι». Επιμένει όμως πως το τοπίο αλλάζει με τους νόμους που απλοποιούν τη σύσταση και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, τη σύσταση της «task force» υπό τον πρωθυπουργό για την επιτάχυνση των επενδύσεων και την αλλαγή του πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Δεδομένη θεωρεί την έξοδο από τα Μνημόνια το ερχόμενο καλοκαίρι ο κ. Χαρίτσης, εξέλιξη που κατ’ αυτόν θα σηματοδοτήσει μια νέα αφετηρία για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Ε7| Επανειλημμένως τον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά κάνετε λόγο για σαφή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Πώς το στοιχειοθετείτε;

Το κλίμα έχει σαφώς βελτιωθεί και αυτό δεν είναι μόνο δική μας εκτίμηση. Προκύπτει τόσο από τα μακροοικονομικά δεδομένα – την επιταχυνόμενη αύξηση του ΑΕΠ, των εξαγωγών, της βιομηχανικής παραγωγής και τη σημαντική μείωση της ανεργίας, όσο και από την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες από εγχώριους και ξένους επενδυτές. Στον τομέα μάλιστα τον ξένων άμεσων επενδύσεων έχουμε μία θεαματική βελτίωση σε σχέση με πέρυσι (161% πάνω το πρώτο εξάμηνο του 2017 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016). Με τους ρυθμούς αυτούς υπολογίζεται ότι φέτος θα εισρεύσουν στη χώρα περισσότερα από 4 δισ. ευρώ ξένων επενδύσεων. Την αλλαγή αυτή τη βλέπουμε επίσης και στις καθημερινές επαφές που έχουμε με επενδυτές – Έλληνες και ξένους. Εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα μας και αυτό που μας ζητάνε είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο. Πού να κατευθύνουν δηλαδή τις επενδύσεις τους με βάση και τις δικές μας στρατηγικές αναπτυξιακές προτεραιότητες.

Ε7| Υπάρχουν αντιφατικά στοιχεία και αντικρουόμενες απόψεις για την ελληνική οικονομία που δημιουργούν ανασφάλεια στους επενδυτές. Η έκθεση του World Economic Forum ερμηνεύθηκε ως «κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας» στην Ελλάδα, ενώ ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ εξαίρουν τη χώρα μας για τις μεταρρυθμίσεις. Τι ακριβώς ισχύει;

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια. Όλες οι μελέτες, για παράδειγμα, με βάση τις σχετικές τελικές τιμές κατανάλωσης, οι οποίες έχουν και τον κύριο λόγο στη διαμόρφωση της ανταγωνιστικότητας, δείχνουν μία αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας από το 2015 και μετά, που κυμαίνεται από 3,4% μέχρι 7,7%. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τη συνεχή αύξηση των εξαγωγών το τελευταίο διάστημα (18% αύξηση το πρώτο επτάμηνο του 2017 σε ετήσια βάση). Αν η ανταγωνιστικότητα της χώρας είχε καταρρεύσει, όπως υποστηρίζει η έκθεση του World Economic Forum θα περίμενε κανείς να έχουμε μείωση και όχι αύξηση των εξαγωγών. Αντίθετα αυτό που βλέπουμε είναι ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, με τον λόγο εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών προς το ΑΕΠ να αυξάνεται θεαματικά – από 19% το 2007 στο 32% το πρώτο εξάμηνο του 2017. Να θυμίσω τέλος ότι η έκθεση του World Economic Forum το 2007 κατέτασσε την ελληνική οικονομία στην 44η θέση από άποψη ανταγωνιστικότητας, 43 θέσεις δηλαδή ψηλότερα από σήμερα, όταν το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών άγγιζε τότε το δυσθεώρητο 15,2% και η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της μεγάλης κρίσης. Σήμερα ωστόσο, κάνει λόγο για «κατάρρευση» της ανταγωνιστικότητας παρά το ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει σχεδόν εκμηδενιστεί και έχουμε περάσει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, σε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ε7| Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την αποεπένδυση και να ενισχύσει επενδυτικά τους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, πέρα από την ενέργεια και τον τουρισμό;

Πέρα από την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ στην οποία ήδη αναφέρθηκα, εξασφαλίσαμε και επιπλέον κονδύλια για τη στήριξη των επενδύσεων, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι συμφωνίες που συνάψαμε με την Τράπεζα έφεραν περί τα 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία μόνο για το 2017. Με τα χρήματα αυτά ενισχύθηκαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας. Για τα επόμενα τρία χρόνια έχουμε ήδη δρομολογήσει συμφωνίες με την ΕΤΕπ για έργα και προγράμματα χρηματοδότησης που θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Τράπεζας.

Στην ίδια κατεύθυνση, προχωρήσαμε στη δημιουργία πέντε νέων εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών εργαλείων για τη στοχευμένη χρηματοδότηση διαφορετικών τομέων της οικονομίας. Αναφέρομαι στο νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας που θα ενισχύσει κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας, στο νέο Ταμείο Υποδομών που θα χρηματοδοτήσει μικρά και μεγάλα έργα υποδομής στους δήμους όλης της χώρας, στο νέο Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund) που θα στηρίξει καινοτόμες μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους, με τη μορφή της συμμετοχής τους στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Στο πρόγραμμα Εξ΄ οικονομώ κατ’ οίκον, τέλος, που θα στηρίξει την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο, και στο νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων που θα χορηγεί μικροδάνεια σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Τα νέα αυτά Ταμεία θα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ (μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή) ενώ είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να κινητοποιήσουν και τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και την αποφασιστική διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ολοκληρώσαμε την εξυγίανση των τραπεζών προκειμένου να επιτελέσουν και πάλι τον ρόλο τους ως βασικού «αιμοδότη» των επιχειρήσεων και των επενδύσεων. Χρειάζεται τώρα και οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς την πραγματική οικονομία.

Ε7| Ένα μεγάλο και εν πολλοίς ανεκμετάλλευτο εθνικό κεφάλαιο είναι η αγροδιατροφική παραγωγή. Ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός ώστε να κατευθυνθούν μεγαλύτεροι επενδυτικοί πόροι στην γεωργία και την κτηνοτροφία και να ενισχυθεί η εξαγωγική τους δυναμική;

Πράγματι, το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Η στήριξή του αποτελεί βασική προτεραιότητα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό που από την πρώτη στιγμή υλοποιούμε στο Υπουργείο Οικονομίας. Στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο η αγροδιατροφή είναι τομέας προτεραιότητας και έχουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Από τα 800 επενδυτικά σχέδια ύψους 2 δισ. ευρώ, που υποβλήθηκαν στον νόμο, στον ένα χρόνο λειτουργίας του, περίπου το ένα τρίτο αφορά τον κλάδο της αγροδιατροφής – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση.

Επιπλέον, έχουμε συστήσει το φόρουμ αγροδιατροφής – βιομηχανίας – τουρισμού που έρχεται να συνδέσει με συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με τη μεταποιητική βιομηχανία και το τουριστικό σύμπλεγμα. Στόχος μας είναι τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής να μεταποιούνται από ελληνικές μεταποιητικές βιομηχανίες με βάση τις πιο σύγχρονες πρακτικές και να τροφοδοτούν τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας υποκαθιστώντας τις εισαγωγές.

Τέλος, για την καλύτερη προώθηση των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής στις αγορές του εξωτερικού ξεκινήσαμε στοχευμένο πρόγραμμα για τη δημιουργία ελληνικού σήματος ποιότητας στα προϊόντα αυτά. Το πρόγραμμα ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του κλάδου της αγροδιατροφής και αναβαθμίζει τα ελληνικά προϊόντα τα οποία, με όχημα την εξαιρετική τους ποιότητα, μπορούν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο και καλύτερους όρους στις διεθνείς αγορές, με τη βοήθεια ενός καταξιωμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου σήματος ποιότητας.

Ε7| Ποια Προγράμματα ΕΣΠΑ θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα;

Τις επόμενες βδομάδες ξεκινά το μεγάλο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που θα χρηματοδοτήσει με 500 εκατ. ευρώ (μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή) την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και θα δώσει μία σημαντική ανάσα στον κατασκευαστικό κλάδο που επλήγη δυσανάλογα από την κρίση. Επιπλέον, ξεκινά μία πολύ σημαντική δράση για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 50 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα στηρίξει τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε εμπορικές εκθέσεις σε χώρες της ΕΕ ή και τρίτες, με στόχο την προώθηση των προϊόντων τους στις αγορές του εξωτερικού, την ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας και την αύξηση των πωλήσεών τους. Τρέχει ακόμη στοχευμένο πρόγραμμα που απευθύνεται στους δήμους όλης της χώρας και χρηματοδοτεί την αποκατάσταση και επανάχρηση εμβληματικών κτιρίων και την μετατροπή του σε εστίες πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα αποφέρουν ταυτόχρονα σημαντικά έσοδα στους δήμους. Ακολουθούν τέλος, ο δεύτερος κύκλος τους προγράμματος για την αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ και εξειδικευμένες δράσεις για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και την αναβάθμιση των υποδομών σε επιχειρηματικά πάρκα. Παράλληλα, από το τέλος Νοεμβρίου ξεκινά ο δεύτερος κύκλος των τεσσάρων καθεστώτων ενίσχυσης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Πρόκειται για τα καθεστώτα: «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Αλέξη Χαρίτση στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Epsilon7.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΟΟΣΑ, Οικονομία, επενδυτικό κλίμα, Πρόσωπα > Χαρίτσης, ΕΕ, προγραμμα ΕΣΠΑ