07/12/17 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Η Επιτροπή προσφέρει νέα στήριξη στις περιφέρειες της ΕΕ που συνεργάζονται σε έργα υψηλής τεχνολογίας

Σήμερα η Επιτροπή θα ανακοινώσει ποιες διαπεριφερειακές εταιρικές σχέσεις θα λάβουν εξατομικευμένη στήριξη στο πλαίσιο μιας νέας πιλοτικής δράσης για καινοτόμα έργα.

Στόχος της εν λόγω πιλοτικής δράσης είναι να βοηθήσει τις εταιρικές σχέσεις αυτές να αναπτύξουν τα έργα τους σε τομείς προτεραιότητας, όπως είναι τα μαζικά δεδομένα, η βιοοικονομία, η αποδοτική χρήση των πόρων, τα προηγμένα συστήματα παραγωγής ή η κυβερνοασφάλεια.

Η αρμόδια επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, κ. Corina Cre?u, δήλωσε: «Οι περιφέρειες με συναφείς ανταγωνιστικές δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τα έργα τους σ' ένα κοινό μεγάλο τραπέζι. Με τη σωστή στήριξη από την ΕΕ, οι καλές τους ιδέες θα μετατραπούν σε καινοτόμα προϊόντα, και από αυτά θα αναδειχτούν τα ευρωπαϊκά αστέρια της καινοτομίας του αύριο.»

Σε συνέχεια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος την οποία δημοσίευσε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2017, επελέγησαν οκτώ διαπεριφερειακές εταιρικές σχέσεις, τον συντονισμό των οποίων έχουν αναλάβει μία ή περισσότερες επικεφαλής συντονίζουσες περιφέρειες:

  • η εταιρική σχέση στην οποία μετέχουν 8 περιφέρειες με επικεφαλής τις περιφέρειες της Βόρειας Βραβάνδης (NL), της Φλάνδρας (BE) και της Βόρειας Πορτογαλίας (PT) θα αναπτύξουν κοινά έργα στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης
  • η εταιρική σχέση στην οποία μετέχουν 9 περιφέρειες με επικεφαλής την περφέρεια της Φλάνδρας (BE) θα συνεργαστούν στον τομέα της βιοοικονομίας
  • Η περιφέρεια της Βρετάνης (FR), μαζί με 3 άλλες περιφέρειες και την Εσθονία, θα επικεντρωθούν στον τομέα της κυβερνοασφάλειας
  • Η περιφέρεια της Λομβαρδίας (IT) και 7 άλλες περιφέρειες έχουν επιλέξει να εξειδικευτούν στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και ειδικότερα στην αποσυναρμολόγηση και ανακατασκευή.
  • Η περιφέρεια της Τοσκάνης (IT), 21 άλλες περιφέρειες και η Εσθονία θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων λύσεων στον τομέα της γεωργίας υψηλής τεχνολογίας
  • Οι περιφέρειες της Σκωτίας (UK) και της Χώρας των Βάσκων (ES) συντονίζουν μια ομάδα 16 περιφερειών με κοινά έργα στον τομέα των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Με την ομάδα αυτή συνεργάζεται και η περιφέρεια Sogn og Fjordane της Νορβηγίας.
  • Η περιφέρεια της Ανδαλουσίας (ES) και 5 άλλες περιφέρειες έχουν ορίσει ως θεματική τους προτεραιότητα τα βιώσιμα κτίρια·
  • Οι περιφέρειες της Ανδαλουσίας (ES) και της Emilia-Romagna (IT) είναι επικεφαλής μιας ομάδας 9 περιφερειών οι οποίες θα προτείνουν καινοτόμα σχέδια στα πεδία της ιχνηλασιμότητας και των μαζικών δεδομένων στον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής.

Οι εταιρικές αυτές σχέσεις θα επωφεληθούν από τη στήριξη ειδικών ομάδων που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής, στις οποίες συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από διάφορα θεματικά πεδία. Οι εμπειρογνώμονες θα παρέχουν συμβουλές, για παράδειγμα, σχετικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συνδυασμού των κονδυλίων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση έργων.

Εκτός από τη χειροπιαστή αυτή στήριξη από την πλευρά της Επιτροπής, κάθε εταιρική σχέση θα μπορεί να επωφεληθεί από εξωτερικές υπηρεσίες συμβούλων αξίας έως και 200 000 ευρώ για δραστηριότητες επέκτασης και εμπορικής αξιοποίησης. Τα χρήματα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Επόμενα βήματα

Οι εργασίες με τις εταιρικές σχέσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2018 και θα συνεχιστούν και καθ' όλο το 2019.

Με το πιλοτικό αυτό έργο θα δοκιμαστούν νέες προσεγγίσεις για τη διαπεριφερειακή συνεργασία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκεντρώσει στοιχεία που θα τροφοδοτήσουν τον προβληματισμό σχετικά με την έξυπνη εξειδίκευση μετά το 2020.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Καινοτομία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Τεχνολογία