01/12/17 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Απλοποιημένη λύση 120 δόσεων

Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Ηλία Χατζηγεωργίου

Ο Δεκέμβριος ήρθε, η πρώτη λοταρία με τους πρώτους χίλιους τυχερούς να ανακοινώνονται μαζί με τους χίλιους επιλαχόντες είναι πλέον γεγονός μετά τη χθεσινή κλήρωση που διενεργήθηκε. Επίσης, μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου θα συνεχίζει να «κληρώνει» το κοινωνικό μέρισμα για όσους δικαιούνται να μοιραστούν τα 720 εκατ. του υπέρ πλεονάσματος.

Ένα από αυτά που δεν έχουν έρθει ακόμη, είναι οι οδηγίες για την αντιμετώπιση της πρόσφατης απόφασης του Σ.τ.Ε. από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, θέμα στο οποίο θα αφιερωθούμε μόλις έχουμε κάποιο νεότερο γιατί ενδιαφέρει πολύ κόσμο και κατά συνέπεια πολλούς συναδέλφους.

Όμως, σχεδόν με τη λήξη του Νοεμβρίου, είχαμε μία από τις πολυπόθητες εξελίξεις στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Δυστυχώς δεν εκδόθηκε η απόφαση για τις 120 δόσεις για το Δημόσιο που την περιμένουν αρκετοί επαγγελματίες, εκδόθηκε όμως η Απόφαση για την προτεινόμενη απλοποιημένη διαδικασία για συνολικές οφειλές σε Δημόσιο και ιδιώτες που δεν ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ. Διαβάζοντας σχετικές σημειώσεις μας από το σεμινάριο που είχαμε συμμετάσχει στις 26 Ιουλίου σχετικά με τον εξωδικαστικό, υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, από τα λεγόμενα του ομιλητή είχε σημειωθεί ότι θα γίνει τυποποιημένη fast track ρύθμιση για οφειλές 20.000 έως 50.000 ευρώ με σχετική Εγκύκλιο που περιμένουμε αύριο ή μεθαύριο. Μπορεί το αύριο να ήρθε μετά από πολλές μέρες, αλλά ποτέ δεν είναι αργά…

Σύμφωνα με τη σχετική Εγκύκλιο λοιπόν, προτείνεται απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Ν.4469/2017 (Α'62), το ύψος των οποίων δεν ξεπερνά συνολικά το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν στον συγκεκριμένο νόμο να θυμίσουμε ότι είναι τα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά πρόσωπα που διατηρούν ατομική επιχείρηση η οποία έχει πτωχευτική ικανότητα. Εκτός της διαδικασίας εξακολουθούν να είναι όσοι βάσει του Ν.2238/1994 χαρακτηρίζονταν ελεύθεροι επαγγελματίες. Επίσης, εκτός της διαδικασίας είναι οι ιδιώτες και όσοι έχουν κάνει διακοπή δραστηριότητας.

Οι προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου κάποιος να μπορεί να επιλέξει την απλοποιημένη λύση είναι οι εξής:

  • Η επιχείρηση θα πρέπει να έχει κέρδη την τελευταία χρήση ή στις δύο από τις τρεις τελευταίες χρήσεις. Το θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να προκύπτει προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.
  • Θα πρέπει η πράξη: οφειλές / καθαρό αποτέλεσμα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων να βγάζει πηλίκο ίσο ή μικρότερο του 8. Στον παρονομαστή της παρούσας πράξης μπαίνει το καθαρό αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους ή ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων των δύο πλέον θετικών καθαρών αποτελεσμάτων των τριών τελευταίων χρήσεων.

Η αίτηση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.keyd.gov.gr, σύμφωνα με τη διαδικασία που γινόταν μέχρι τώρα. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι και σε αυτήν την περίπτωση η 31/12/2018.

Οι οφειλές που περιλαμβάνονται είναι οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016. Οι οφειλές προς το Δημόσιο του 2017 μπορούν να ενταχθούν μόνο στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Οι τυποποιημένες λύσεις πρότασης προβλέπουν:

  • Αφαίρεση των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα.
  • Αφαίρεση 95 % των προστίμων του Δημοσίου.
  • Αφαίρεση 85% των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν επιβληθεί από το Δημόσιο.

Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να υπάρξει απαρτία από τους πιστωτές και να συμφωνεί το 85 % με την πρόταση.

Το κατώτατο ποσό της δόσης μπορεί να είναι τα 50 ευρώ ανά πιστωτή.

Οι δόσεις μπορούν να είναι έως 120 όσον αφορά το Δημόσιο και έως 24 όσον αφορά τους ιδιώτες. Εάν η βασική οφειλή προς το Δημόσιο δεν ξεπερνά τις 3.000 ευρώ, το ανώτατο νούμερο των δόσεων είναι 36. Οι οφειλές που προέρχονται από συμβάσεις παροχής εργασίας (μισθωτοί, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, κ.λπ.) ρυθμίζονται μέχρι τις 6 δόσεις.

Όλοι οι πιστωτές επιτρέπεται να υποβάλλουν αντιπροτάσεις. Το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να υποβάλλουν αντιπροτάσεις σύμφωνα με τα ανωτέρω όρια. Όμως το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν επιτρέπεται να υποβάλλουν προτάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών ή να ψηφίζουν υπέρ προτάσεων αναδιάρθρωσης οφειλών που έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τα προαναφερόμενα όρια, εάν η συνολική αξία της περιουσίας του οφειλέτη είναι τουλάχιστον είκοσι πέντε φορές μεγαλύτερη από τη συνολική οφειλή προς ρύθμιση.

Κλείνοντας, με αφορμή τις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές σε όλη την Ελλάδα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και ειδικότερα το θέμα των ελευθέρων επαγγελματιών, ήταν από τα κυριότερα θέματα που είχε τονίσει σε κάθε παρέμβασή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Στην ίδια λογική θα συνεχίσει και το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στις εκλογές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φωνή των Επιμελητηρίων και των επαγγελματιών που τους εκπροσωπούν.

Περιμένουμε όλους τους συναδέλφους που είναι μέλη του Ε.Ε.Α στις 2-4 Δεκεμβρίου.

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=207684

Καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Δόσεις, Εξωδικαστικός μηχανισμός, 120 Δόσεις, Επιμελητηριακές εκλογές