17/11/17 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Κοινωνική σύνοδος κορυφής για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη-ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ

Στις 17 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος κ. Juncker και ο Σουηδός πρωθυπουργός κ. Lofven θα φιλοξενήσουν από κοινού τους ηγέτες της ΕΕ για την πρώτη ευρωπαϊκή κοινωνική σύνοδο κορυφής εδώ και 20 χρόνια.

Οι πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ, οι κοινωνικοί εταίροι και άλλοι βασικοί ενδιαφερόμενοι φορείς θα συγκεντρωθούν στην κοινωνική σύνοδο κορυφής στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας με σκοπό να διεξαγάγουν ανοιχτό διάλογο μεταξύ όλων των συμμετεχόντων για την προώθηση της δίκαιης απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την ευκαιρία της κοινωνικής συνόδου κορυφής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διακηρύξουν από κοινού τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, τον οποίο εξήγγειλε για πρώτη φορά ο πρόεδρος κ. Juncker στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2015 και ο οποίος παρουσιάστηκε από την Επιτροπή τον Απρίλιο του 2017. Η διακήρυξή του υπογραμμίζει την κοινή δέσμευση των ηγετών της ΕΕ να στηρίξουν και να προωθήσουν τις 20 αρχές και δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον πυλώνα.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης το μέλλον της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Μόλις πριν δύο ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το όραμά της σχετικά με το πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης έως το 2025.

Ενόψει της κοινωνικής συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος κ. Juncker δήλωσε τα εξής: «Η Ευρώπη βγαίνει σιγά σιγά από μια οικονομική κρίση χρόνων, αλλά δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τη μεγαλύτερη κοινωνική κρίση που γνώρισε εδώ και γενιές. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ανεργίας των νέων, της ανισότητας και ενός μεταβαλλόμενου κόσμου της εργασίας. Στο Γκέτεμποργκ έχουμε μια μοναδική δυνατότητα να βρούμε κοινές λύσεις. Η σύνοδος θα πρέπει να αποτελέσει ορόσημο – με τη διακήρυξη του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων δείχνουμε την κοινή μας δέσμευση να προστατεύουμε και να προάγουμε τα δικαιώματα σε ισότητα, δικαιοσύνη και ευκαιρίες, τα οποία όλοι πρεσβεύουμε και τα οποία πρέπει να διασφαλίζονται για όλους τους πολίτες. Και αυτό πρέπει να αποτελέσει το πρώτο από πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.»

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, κ. Stefan Lofven, προσέθεσε: «Σκοπός της κοινωνικής συνόδου κορυφής είναι να φέρει πραγματικές βελτιώσεις στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Στο πώς εξασφαλίζουμε την πρόσβαση των ανθρώπων στην αγορά εργασίας, στο πώς εξασφαλίζουμε δίκαιες θέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες σε όλα τα κράτη μέλη και στο πώς βοηθάμε τους ανθρώπους στη μετάβασή τους στις νέες δουλειές του μέλλοντος. Με την κοινωνική σύνοδο κορυφής δεσμευόμαστε με σαφή τρόπο να θέσουμε το συμφέρον των πολιτών μας στο επίκεντρο της ατζέντας της ΕΕ.»

Η κοινωνική σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως οι νέες ευκαιρίες και να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις για τις αγορές εργασίας και τα σημερινά και μελλοντικά συστήματα πρόνοιας. Οι συζητήσεις, που θα βασιστούν στη θέση και την εμπειρία κάθε χώρας, θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους Ευρωπαίους. Οι συζητήσεις αυτές θα διαρθρωθούν γύρω από τρεις παράλληλες συνεδρίες εργασίας, οι οποίες θα καλύπτουν τα ακόλουθα θέματα: «πρόσβαση στην αγορά εργασίας», «δίκαιες συνθήκες εργασίας και απασχόλησης» και «ανάμεσα σε δύο θέσεις εργασίας: υποστήριξη της μετάβασης». Οι συνεδριάσεις θα αναμεταδοθούν διαδικτυακά, επιτρέποντας σε ανθρώπους από όλη την Ευρώπη να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις.

Η σύνοδος κορυφής αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία ξεκίνησε με τη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Χάρτη Πορείας για μια πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική Ένωση του προέδρου κ. Juncker. Θα παράσχει μια μοναδική και επίκαιρη ευκαιρία για τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς να προωθήσουν την κοινωνική διάσταση της ΕΕ και των κρατών μελών της.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Απασχόληση, EE, Σύνοδος κορυφής