31/10/17 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Έκθεσή της Επιτροπής σχετικά με τις επιδόσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση της

Η έκθεση επιβεβαιώνει τον ρόλο του Ταμείου ως εμβληματική επίδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, εντός των ορίων του πεδίου εφαρμογής και του διαθέσιμου προϋπολογισμού του, και έχει βοηθήσει περίπου 19.500 εργαζομένους να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες μορφές του εμπορίου και τις συνέπειες της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης την περίοδο αυτή.

Η κ. Marianne Thyssen, Ευρωπαία Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Εργασιακής Κινητικότητας, δήλωσε τα εξής:

Τα σημερινά αποτελέσματα αποδεικνύουν την προστιθέμενη αξία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση στην παροχή βοήθειας στους απολυμένους εργαζόμενους που δυσκολεύονται να βρουν νέα θέση εργασίας. Η βοήθεια ύψους 70 εκατ. ευρώ του ΕΤΠ απέδωσε καρπούς: το 2015 και το 2016 εργαζόμενοι που έλαβαν βοήθεια προσλήφθηκαν εκ νέου, παρά τη δυσχερή κατάσταση της αγοράς εργασίας που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά. Η φετινή δέκατη επέτειος από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση αποτελεί απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τους εργαζομένους που πέφτουν θύματα μαζικών απολύσεων λόγω της παγκοσμιοποίησης ή της κρίσης.

9.072 εργαζόμενοι ή περίπου οι μισοί εργαζόμενοι που συμμετείχαν στα μέτρα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση είχαν βρει νέες θέσεις εργασίας ή ήταν αυταπασχολούμενοι ύστερα από ένα έτος, στο τέλος της περιόδου εφαρμογής των μέτρων. Άλλα 645 άτομα συμμετείχαν την εποχή εκείνη σε προγράμματα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ώστε να ενισχύσουν τη μελλοντική απασχολησιμότητά τους. Τα κράτη μέλη ανέφεραν ότι η προσωπική κατάσταση, η απασχολησιμότητα και η αυτοπεποίθηση των εν λόγω εργαζομένων βελτιώθηκε εμφανώς χάρη στη συνδρομή και τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Αυτό συνέβη ακόμη και στην περίπτωση όσων δεν είχαν βρει νέα θέση εργασίας αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων.

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες έχουν επιτευχθεί. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας σε ορισμένα κράτη μέλη ήταν ιδιαίτερα δύσκολη κατά τη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η έκθεση. Πραγματοποιήθηκαν μαζικές απολύσεις σε περιοχές που ήδη πλήττονταν από ποσοστά ανεργίας άνω του μέσου όρου. Πολλοί υποστηριζόμενοι εργαζόμενοι ήταν άτομα με χαμηλή ειδίκευση ή είχαν άλλα μειονεκτήματα ως αναζητούντες εργασία. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η χρηματοδότηση από την ΕΕ, όπως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, μπορεί να κάνει τη διαφορά, ιδίως για τα πιο ευάλωτα άτομα στις κοινωνίες μας.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής, Παγκοσμιοποίηση