10/10/17 | Αρχική > Video > Video

Αχτσιόγλου: Μέχρι τον Ιούνιο του 2018 η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων για την απονομή συντάξεων

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ΣΚΑΙ η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Έφη Αχτσιόγλου, μίλησε σχετικά με την καταβολή των εκκρεμών συντάξεων, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων θα λάβει χώρα μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Σε ερώτηση που δέχτηκε η κα. Έφη Αχτσιόγλου σχετικά με δήλωση που έκανε τον Ιανουάριο πως μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 θα έχουν εκδοθεί όλες οι συντάξεις που είναι σε εκκρεμότητα, ανέφερε τα παρακάτω:

«Για να οριοθετήσουμε λίγο το ζήτημα, οι εκκρεμότητες που παραλάβαμε όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές παροχές εν γένει ήταν περίπου 360.000. Αφορά κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Είδαμε ότι στο πρώτο δεκάμηνο του 2017 έχουν καταβληθεί περισσότερες από 160.000 συντάξεις (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ). Παρακολουθούμε ότι ο όγκος των εκκρεμοτήτων διαρκώς μειώνεται».

Στη συνέχεια ανέφερε πως η πρωταρχική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι απέναντι στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Επισήμανε ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης έχει καταβάλει περίπου 1,5 δισεκατομμύριο συντάξεις μέσα σε αυτό το πρώτο δεκάμηνο, ενώ πρόσθεσε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα υπάρχει μια επιτάχυνση στο ρυθμό καταβολής των συντάξεων.

Η κ. Έφη Αχτσιόγλου διέψευσε ότι οι οφειλές αγγίζουν το ποσό των 4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι είναι αρκετά χαμηλότερο. «Η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων θα λάβει χώρα οπωσδήποτε μέχρι τον Ιούνιο του 2018», υπογράμμισε η Υπουργός.

Όσον αφορά τον ΕΦΚΑ η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι ξεκίνησε με προϋπολογισμένο έλλειμμα 750 εκ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή είναι πλεονασματικός και αυτό συμβαίνει γιατί αυξήθηκαν τα έσοδα από τους μισθωτούς και ελαφρώς η εισπραξιμότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναφορικά με το θέμα της ανεργίας σημείωσε ότι «η ανεργία πέφτει σταθερά. Η σχέση μεταξύ μερικής και πλήρους απασχόλησης προφανώς δεν είναι αυτή που θέλουμε αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας. Η μείωση της ανεργίας θα επιτρέψει να εξισορροπηθεί και η ποιότητα στις εργασιακές σχέσεις».

Μεταξύ άλλων, σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, η Υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι το μόνο ζήτημα που υπάρχει στα εργασιακά είναι αυτό της απαρτίας στη λήψη απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο η απαρτία αυτή να αφορά το 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών από το 1/3 που είναι σήμερα.

Δείτε τη συνέντευξηcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.