05/10/17 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Πρωτοφανής άνοδος των ποσοστών απασχόλησης και σημάδια βελτίωσης για τη νεολαία στην Ευρώπη

Η ΕΕ εξακολουθεί να οδεύει σταθερά προς περισσότερη απασχόληση και ανάπτυξη, σύμφωνα με την πρόσφατη τριμηνιαία επισκόπηση για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Η απασχόληση στην ΕΕ συνεχίζει να βελτιώνεται με σταθερό ρυθμό και σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5 % στην ΕΕ και κατά 1,6 % στη ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016. Υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια περισσότεροι απασχολούμενοι στην ΕΕ και 2,4 εκατομμύρια περισσότεροι στην ευρωζώνη σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι 235,4 εκατομμύρια άτομα απασχολούνται σήμερα στην ΕΕ.Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2014, πρόκειται για 8 εκατομμύρια περισσότερους απασχολούμενους στην ΕΕ και 5,6 εκατομμύρια περισσότερους στην ευρωζώνη, αντίστοιχα.

Η αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει ωφελήσει ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Ενώ η ανεργία των νέων εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή στην ΕΕ, το ποσοστό μειώθηκε σταθερά και ταχύτερα από ό,τι η συνολική ανεργία: σήμερα ανέρχεται στο 16,9 %, φθάνοντας σε επίπεδο χαμηλότερο από ό,τι το 2008.

Η κ. Marianne Thyssen, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, δήλωσε: «Τα σημερινά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Περισσότερα άτομα από ποτέ στην Ευρώπη έχουν μια θέση εργασίας και η ανεργία έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννιά ετών. Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου αυξήθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια. Πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και να βελτιώσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για όλους. Με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, έχουμε τον χάρτη πορείας μας προς την εύρυθμη και δίκαιη λειτουργία αγορών εργασίας προσαρμοσμένων στον 21ο αιώνα. Επιθυμία μας είναι η κατοχύρωσή του από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή στην κοινωνική σύνοδο κορυφής στο Γκέτεμποργκ στις 17 Νοεμβρίου 2017.

Η τριμηνιαία επισκόπηση δείχνει επίσης ότι η οικονομία της ΕΕ εξακολουθεί να επεκτείνεται σε όλα τα κράτη μέλη με αύξηση 2,4 % στην ΕΕ και 2,3 % στην ευρωζώνη το τελευταίο έτος. Αυτό μεταφράζεται σε βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών στην ΕΕ με υψηλότερο εισόδημα από την εργασία, ενώ η αύξηση των κοινωνικών παροχών διεκόπη. Σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη συνεχίστηκε η αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2016 και του πρώτο τριμήνου του 2017.

Περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την αγορά εργασίας επιβεβαιώνουν τη βελτιωμένη υγεία της οικονομίας της ΕΕ:

Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ και στην ευρωζώνη συνέχισε να μειώνεται σταθερά από τα μέσα του 2013 σε σχεδόν όλα τα κράτη μέλη. Τον Αύγουστο του 2017, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 7,6 % στην ΕΕ και στο 9,1 % στην ευρωζώνη· πρόκειται για ετήσια μείωση κατά 0,9 εκατοστιαίες μονάδες και στις δύο περιπτώσεις. Το ποσοστό που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2017 ήταν το χαμηλότερο στην ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2008.

Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο παρουσίαζε μείωση επί τρία έτη, μειώθηκε κατά περαιτέρω 0,5 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017. Σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη η μακροχρόνια ανεργία μειώνεται. Αλλά το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας επί του συνολικού ποσοστού ανεργίας εξακολουθεί να είναι υψηλό, περίπου 45 %.

Ο αριθμός των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου αυξήθηκε κατά 1,4 % στη διάρκεια του έτους μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017. Πρόκειται για αύξηση ύψους 2,2 εκατομμυρίων εργαζομένων, η οποία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αύξηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (500.000, 1,5 % ετήσια αύξηση).comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.