21/04/17 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Λίγη ανοιξιάτικη σαλάτα εποχής με σως ΕΦΚΑ

Σε συνεργασία με τον φοροτεχνικό Ηλία Χατζηγεωργίου

Διαβάζουμε σήμερα την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας η οποία αναφέρει τα εξής :

«Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισημαίνει τα εξής:
Σύμφωνα το N.4387/2016, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα του 2015, έως ότου εκκαθαριστούν τα εισοδήματα του 2016.
Οι εκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις θα είναι διαθέσιμες μετά τις 30 Ιουνίου 2017, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών. (σ.σ δεν είναι αυτή φυσικά αφού υπάρχει και η 15η Ιουλίου για τους εταίρους των εταιρειών που έχουν απλογραφικά βιβλία)
Η ΗΔΙΚΑ προχώρησε στην έγκαιρη προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του απαραίτητου λογισμικού. Οι διαδικασίες συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017, όπως είχε ανακοινωθεί από την αρχή του έτους.»

Καταρχήν οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Εργασίας που μας υπενθυμίζει πότε είναι η ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά η είδηση φυσικά δεν είναι αυτή. Η είδηση είναι ότι ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του λογισμικού δεν έχει ξεκινήσει ακόμα! Κάτι τέτοιο μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε καχύποπτοι για τη διαδικασία των ασφαλιστικών εισφορών. Είμαστε καχύποπτοι γιατί υπάρχει βεβαρυμένο παρελθόν αλλά και παρόν στην όλη διαδικασία. Ο νόμος 4387/2016 δημοσιεύθηκε στις 12/5/2016 και σήμερα 21/4/2017, σχεδόν έναν χρόνο μετά την δημοσίευσή του, υπάρχουν πολλά ερωτήματα και άπειρα προβλήματα.

Μια σειρά θεμάτων που υπάρχουν είναι τα εξής :

  • Δεν υπάρχει εγκύκλιος για τους δικηγόρους που έχουν σχέση πάγιας αντιμισθίας και έτσι ακόμα δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στην ΑΠΔ των επιχειρήσεων.
  • Δεν υπάρχει εγκύκλιος για το πώς θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές όσοι αμείβονται με απόδειξη δαπάνης – τίτλο κτήσης.
  • Δεν υπάρχει ξεκάθαρη ερμηνεία για το πώς θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι διαχειριστές των ΙΚΕ. Θα πληρώνουν επί του μερίσματος ή επί την αμοιβής διαχειριστή;
  • Δεν έχουν εκδοθεί οι ασφαλιστικές εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ των επαγγελματιών.

Φυσικά, μέσα σε όλα, το αλαλούμ με τα μπλοκάκια καλά κρατεί, όπως εξίσου καλά κρατεί και το πρόβλημα που δημιουργεί στην αγορά.

Διαβάσαμε πρόσφατα σε δημοσιεύματα ότι αναζητούνται 90.000 «μπλοκάκια» που δεν δήλωσαν «συμμετοχή» στη σχετική εφαρμογή του Υπουργείου Εργασίας, ενώ για το Υπουργείο Οικονομικών με βάση τις δηλώσεις του 2016 είναι μισθωτοί.

Θα πρέπει όμως να θυμίσουμε στους αρμοδίους ότι άλλα είναι τα μπλοκάκια για το Υπουργείο Οικονομικών και άλλα για το Υπουργείο Εργασίας, αφού, για παράδειγμα, το Υπουργείο Εργασίας προβλέπει μέχρι δύο εργοδότες, ενώ από την άλλη το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μέχρι τρεις.

Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα δεδομένα του Υπουργείου Οικονομικών ήταν για το έτος 2015, ενώ σήμερα έχουμε 2017, άρα οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων που φορολογήθηκαν το 2015 σαν μισθωτοί, το 2017 μπορεί να έχουν τελείως διαφορετικά οικονομικά δεδομένα. Για παράδειγμα, μπορεί την ατομική επιχείρηση να τη διέκοψαν ή μπορεί να έπαψαν να πληρούν τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν μισθωτοί.

Φυσικά σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τις άπειρες περιπτώσεις όπου φορείς του Δημοσίου, αναγκάζουν με έμμεσο τρόπο τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων να πληρώνουν τις εισφορές μόνοι τους και να απέχουν από τη διαδικασία του άρθρου 39. Τα επιχειρήματα που έχουμε δει είναι αρκετά, με βασικότερο αυτών ότι το κόστος των εισφορών θα το επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων. Επίσης, έχουμε δει τον ιδιοκτήτη της ατομικής επιχείρησης να μην πληρώνεται μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο!!! Και να σκεφτεί κανείς ότι η διαδικασία με τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, όπως τα ονομάζει ο νόμος, δημιουργήθηκε κυρίως για το δημόσιο.

Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα λοιπόν, μας δίνουν το δικαίωμα να είμαστε αρκετά προβληματισμένοι με το γεγονός ότι οι εισφορές του 2017 θα πληρωθούν βάση των εισοδημάτων του 2015 αρχικά και μετά θα γίνει τελική εκκαθάριση.

Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος αρκεί να δώσουμε ένα παράδειγμα:

Ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης, με κέρδη 25.000 ευρώ το 2015, που το 2016 εμφάνισε μείωση των εσόδων και τα κέρδη θα διαμορφωθούν στις 10.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος βάσει του νόμου θα πρέπει να πληρώσει εισφορές για το 2017 ύψους 2.695,00 ευρώ ή εάν προτιμάτε 224,58 ευρώ τον μήνα. Όμως, επειδή τα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ εκδίδονται βάση εισοδημάτων του 2015 του βεβαιώνονται εισφορές ύψους 6.737,50 ευρώ ή εάν προτιμάτε 561,46 ευρώ τον μήνα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο λοιπόν, θα έχει πληρώσει εισφορές ύψους 5.053,14 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να έχει για όλο το έτος τα μισά.

Εάν υποθέσουμε ότι με κάποιο τρόπο τα έχει πληρώσει ο συγκεκριμένος επαγγελματίας θα έχει κάνει άτοκο δάνειο στο ταμείο ύψους 2.500,00 ευρώ περίπου για έναν χρόνο. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν τα πληρώνει ή επιλέξει να πληρώνει αυτά που θα του αναλογούν βάσει αποτελεσμάτων του 2016, μέχρι να γίνει η εκκαθάριση τον Σεπτέμβριο δεν θα μπορεί να έχει ασφαλιστική ενημερότητα με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται. Για παράδειγμα, η ασφαλιστική ενημερότητα ζητείται σε μεταβιβάσεις ακινήτων, όταν πρέπει να εισπραχθούν χρήματα από το Δημόσιο, όταν θέλουμε να συμμετέχουμε σε δημόσιους διαγωνισμούς, όταν θέλουμε να κάνουμε προσθήκη ΚΑΔ στη Δ.Ο.Υ., όταν θέλουμε να εισπράξουμε επιστροφή από τη Δ.Ο.Υ και σε μία σειρά άλλων διαδικασιών, οι οποίες δεν θα μπορούν να γίνουν, αφού δεν θα μπορεί να χορηγηθεί ασφαλιστική ενημερότητα.

Επίσης ο συγκεκριμένος εάν έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές στον Ο.Α.Ε.Ε. θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει το ποσό, διότι εάν δεν το κάνει θα χάσει την ρύθμιση αφού δημιουργήθηκαν νέες οφειλές.

Ακόμα και ανάποδα να είναι τα δεδομένα, να αυξήθηκαν τα κέρδη δηλαδή, δεν νομίζουμε ο επαγγελματίας που θα κληθεί στους τρεις τελευταίους μήνες να πληρώσει τριπλάσια δόση σε σχέση με αυτή που καταβάλλει όλο το έτος να είναι και πολύ ευτυχισμένος. Μαζί με τις bonus δόσεις εκκαθάρισης του έτους για τις ασφαλιστικές εισφορές, θα πρέπει να πληρώσει και τον φόρο εισοδήματος (7ος - 9ος - 11ος) τον ΕΝΦΙΑ και μία σειρά άλλων υποχρεώσεων που συσσωρεύονται στο τέλος του έτους. Παράλληλα βέβαια το 2017 εάν μειώθηκαν τα κέρδη του, το 2018 θα πέσει στο αρχικό μας παράδειγμα.

Με λίγα λόγια… Καλές οι διαδικασίες, αλλά τα προβλήματα είναι άπειρα και δυστυχώς μεταφέρονται και αυτά στην αγορά.

Μπορείτε λοιπόν να σερβιριστείτε κι εσείς από την υπέροχη και πάντα επίκαιρη, ανοιξιάτικη σαλάτα εποχής, που φέτος περιχύνεται και με σως ΕΦΚΑ!

Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά και Καλή Δύναμη!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ασφαλιστικές εισφορές, Απόδειξη δαπάνης, Μπλοκάκι, Τίτλος κτήσης, Δικηγόροι, Μπλοκάκια, ΕΦΚΑ