21/04/17 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ο Αιρετικός

Μιλάς με γρίφους γέροντα

Δεν ξέρω τον τελευταίο καιρό, τα τελευταία χρόνια για την ακρίβεια, δυσκολεύομαι να καταλάβω αυτά που ακούω, αυτά που μου λένε, τα νέα στο διαδίκτυο δεν μου φαίνονται και πολύ αληθινά και η μελλοντική προσωπική μου πορεία μέσα από την αφηγηματική διαδικασία των πολιτικών, φαντάζει εξόχως αβέβαιη, αν και οι υποσχέσεις που λαμβάνω καθημερινά συναινούν υπέρ του εντελώς αντιθέτου.

Αφορμή για το κείμενο αυτό αποτέλεσε σατιρική εκπομπή από τις δεκάδες που κυκλοφορούν στην Ελληνική τηλεόραση, όπου αγαπημένο τους πρόγραμμα είναι το τότε και το τώρα. Έχουν μαγνητοσκοπήσει δηλαδή πολιτικούς ή διαμορφωτές της κοινής γνώμης (όπου κοινή γνώμη είναι τα μυαλά που κουβαλάει ο καθένας, συνεπώς και η θειά μου στο χωριό που λέει ανοησίες για τα όνειρα που βλέπει, διαμορφώτρια είναι και αυτή) και ο διαμορφωτής αναπτύσσει τις απόψεις του επί του ιδίου θέματος, το πάλαι ποτέ και στις ημέρες αυτές. Είναι πραγματικά κωμωδία, όχι αυτοί αλλά εμείς, επειδή απορείς πως σε έπεισε. Η απάντηση είναι απλή: και χελώνα να σου έλεγε αυτό που ήθελες να ακούσεις θα την πίστευες. Κάπως έτσι συνέβη και με τον τέως βουλευτή όπου ρητόρευε υπέρ του αν ο πολυεκατομμυριούχος Πατρινός ήταν πράγματι Κροίσος ή έλεγε απλώς άλλη μια ιστορία για το τεράστιο κολοκύθι που φύτρωσε στον κήπο του. Φυσικά ο «τέως» δεν ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με το κοινό αίσθημα της εποχής, ούτε με το μέσο Έλληνα ο οποίος όντας σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, με την πρώτη αντίδραση να είναι «τους ξέφυγες ή σε αμολήσανε;», αλλά άρχιζε να στρογγυλεύει τις γωνίες. Και αν; Έσπειρε την αμφιβολία στο φιλοθεάμων κοινό το οποίο άρχισε να το συζητάει. Για να μην τα πολυλογούμε ο πάμπλουτος Πατρινός δεν απέδειξε τα πλούτη του, αλλά ο πολιτικός αφηγητής, πάντα μέσα σε όλα από εξωγήινους έως το ξανθό γένος που θα έρθει να μας σώσει, κατάφερε να εκλεγεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτός δεν με τρομάζει, τη δουλειά του έκανε, στο τέλος μπορεί να πίστευε και κάποια από αυτά που έλεγε, με τρομάζει όμως το πλήθος των δεκάδων χιλιάδων ψηφοφόρων που τον εξέλεξαν. Με τι κριτήριο, την απύθμενη μόρφωσή του; Τις διεθνείς διασυνδέσεις του στα κέντρα λήψης αποφάσεων; Την κρυφή γραμμή επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς; Τελικά αποδείχθηκε ότι και αυτός δεν κατάφερε να φέρει την επανάσταση στα Ελληνικά τεκταινόμενα και να σώσει την πολύπαθη πατρίδα, πιθανώς γιατί το ξανθό γένος έστειλε για βοήθεια ξανθιές υπάρξεις και όχι χρήματα, τα δε «Ελοχίμ» είχαν προβλήματα στον ήχο, έτσι που τελικά δεν μπορέσαμε να συνεννοηθούμε. Φυσικά το ίδιο έγινε και με δεκάδες άλλους αναγνωρίσιμους, όπως η κυρία που έπαιζε σε ένα σίριαλ το βλαμμένο με ένα λούτρινο αρκουδάκι ονόματι «Χόχο» που τελικά απεδείχθη πως δεν ήταν η λύση στην οικονομική μας δυσπραγία, τον αστυνόμο Θεοχάρη (ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα του) που δεν έλυσε το πρόβλημα της εγκληματικότητας, ή τον τύπο από το 50/50 που θα έλυνε το εργασιακό «δροσίζοντας την καυτή πατάτα».

Μιλάς με γρίφους γέροντα… Αυτό βέβαια δεν είναι κακό, αρκεί να μη λες συνέχεια ανοησίες, επειδή σε προσωπικό επίπεδο ούτε αυτό θα πείραζε, αλλά υπάρχουν χιλιάδες που τις πιστεύουν. Η πολιτική ζωή, η κοινωνική ζωή, ο κόσμος του διαδικτύου έχουν γίνει μια τεράστια δεξαμενή παραγωγής ψευδών ειδήσεων (fake news/hoaxes), ανακριβών ειδήσεων, χοντροκομμένων προγνώσεων, πολιτικών ενοράσεων και αστρολογικών προβλέψεων. Υπάρχει πολιτικός που εδώ και τρία χρόνια κάθε δεκαπέντε ημέρες προβλέπει εκλογές. Όχι ότι τις θέλει επειδή τα ίδια λάθη γίνονται πάντα για διαφορετικούς ανθρώπους και συνεπώς την επόμενη φορά θα εκλεγεί άλλος μάντης, αλλά επειδή θα έχει κάτι να πει στην επικείμενη σε βάθος χρόνου προεκλογική περίοδο «τα έλεγα εγώ». Και μαζί με αυτόν και μερικές χιλιάδες ανόητοι που θα συμφωνήσουν ότι τα έλεγε ο πρόεδρος. Βέβαια ο πρόεδρος δεν τα έλεγε, απλώς επαναλάμβανε συνεχώς την αυτοεκπληρούμενη προφητεία, κάποτε θα γίνουν έτσι κι αλλιώς εκλογές. Είναι η τεχνική της καφετζούς. Λέει στην κυρία που διψάει για υπερβατική γνώση και έχει για πέταμα το χαρτονόμισμα πως σε τρία μέσα κάτι θα γίνει (σε τρία μέσα πάντα κάτι γίνεται), λεφτά περιμένει (ξέρετε κανέναν που να περιμένει κάρβουνα), τον άντρα της τον καλοβλέπει μια που αρχίζει από Α (η μισή Ελλάδα αν παραμείνουμε σε εθνικό μόνο επίπεδο), αλλά τελικά όλα θα πάνε καλά.

Όταν είσαι ζορισμένος, πολύ ζορισμένος, θέλεις από κάπου να πιαστείς και εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος. Οι εθνικές καφετζούδες καραδοκούν επειδή έτσι μόνο θα επισημάνουν την ύπαρξή τους η οποία περνάει απαρατήρητη. Είδατε ποτέ επιτυχημένο επιχειρηματία, πολιτικό ή ότι άλλο να περιμένει πρόβλεψη για το μέλλον; Την απάντηση του την έχει δώσει η ίδια η ζωή. Και θρησκευόμενος να είναι, μιαν ευχή ζητάει από τον πνευματικό και όχι Θεία μεσολάβηση για να του εγκριθεί το δάνειο. Οι εθνικοί μάντεις απευθύνονται στην πλατιά λαϊκή μάζα που εδώ και χρόνια τραβάει ζόρια, πολλά ζόρια. Μία υποτιθέμενη είδηση, από έναν υποτιθέμενο δημοσιογράφο – blogger, στον οποίο μίλησαν αξιόπιστες πηγές του τάδε Υπουργείου, αλλά δεν μπορεί να φανερώσει γιατί τον δεσμεύει το δημοσιογραφικό απόρρητο, αναφέρεται σε 3.912 (ακριβώς) θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από άμεση επένδυση μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας Αμερικανικών συμφερόντων και θα υλοποιηθεί το επόμενο δίμηνο. Όταν κατανοήσουμε τι ζημιά προκαλεί ο μουρόχαυλος, τότε θα σταματήσουμε να ασχολούμαστε μαζί του. Πώς; Μην «κλικάρετε» πάνω στην ανοησία που ονομάζει είδηση και μην επισκέπτεστε καν την ιστοσελίδα ή το blog του. Θα δει ότι οι μαντείες του δεν έχουν πέραση και θα ξαναγυρίσει στο φλιτζάνι. Διαφορετικά, μερικές δεκάδες χιλιάδες άνεργοι θα χαρούν χωρίς λόγο για να απογοητευθούν ακόμα περισσότερο σε λίγο διάστημα, θα κάνουν σημαντικό τον ασήμαντο ανοίγοντας μαζί του διαδικτυακή κουβέντα και αυτός θα απαντάει με γρίφους, θα βάλει και μερικές διαφημίσεις από χασαποταβέρνες, υαλουρονικό οξύ και πτυσσόμενο τραπεζάκι τουαλέτας, κάτι θα βγάλει, αλλά κυρίως θα το ξανακάνει ακόμα χειρότερα, επειδή θα πιστέψει πως σαγηνεύει τα πλήθη.

Γενικά αυτό το έθνος έχει ένα πρόβλημα με τους γρίφους… αρέσκεται. Από τότε που η Πυθία μασούσε δαφνόφυλλα και έλεγε ότι της κάπνιζε με τους άλλους να προσπαθούν να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν, έως και σήμερα με τους δεκάδες «γνώστες» που μας έχουν κατακλύσει μέσα από τον χείμαρρο της πληροφορίας. Πιστεύω ότι το κακό έχει βαθιές ρίζες. Ας πάρουμε το νομοθετικό μας σύστημα. Βγαίνουν κάποιοι νόμοι όπου επαρκώς μορφωμένοι άνθρωποι, μετά από πολύ χρόνο δουλειάς γράφουν ένα νομοθέτημα, το αναλύουν στη Βουλή και το ψηφίζουν. Από την άλλη ημέρα αρχίζουν να βγαίνουν χιλιάδες διευκρινιστικές εγκύκλιοι διαταγές, με την «αληθινή ερμηνεία του νόμου», οδηγίες για την εφαρμογή του, προσωπικές απαντήσεις και άλλα διάφορα. Ή ο νομοθέτης έχει συγκεκριμένο πρόβλημα έκφρασης, ή εμείς οι υπόλοιποι είμαστε του επιπέδου «Λόλα να ένα μήλο», ή γουστάρουμε τους γρίφους. Διαφορετικά δεν εξηγείται. Έχετε δει νομοθετικά φορολογικά πλαίσια άλλων χωρών; Έως και πενήντα σελίδες για όλες τις φορολογίες.

Το τετραήμερο που πέρασε, επειδή υπήρχε ένδεια ειδήσεων λόγω εορτών και το ότι ο Πρωθυπουργός έσπασε και αυτός μία στάμνα στην Κέρκυρα μάλλον δεν αποτελεί και κοσμοϊστορικό γεγονός, είχαμε έναν χείμαρρο προβλέψεων για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία, τις σκέψεις του προέδρου των Η.Π.Α. για τη Βόρεια Κορέα, τις γεωτρήσεις των αδελφών Κυπρίων που ακόμα τρυπάνε και πουλάνε οικόπεδα στη θάλασσα και τα αντίστοιχα υπονοούμενα των δικών μας ειδικών πως και εμείς πλέουμε πάνω σε μία θάλασσα από πετρέλαιο, αλλά κρυφές δυνάμεις δεν μας αφήνουν να το εκμεταλλευτούμε όπως τα αδέλφια μας στην Κύπρο (αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν βγάλει ούτε ποτήρι του νερού).

Γέροντες, μιλάτε με γρίφους και με μπερδεύετε, άρχισα δε να σας βαριέμαι. Αν μειωθεί και άλλο ο μισθός μου δεν θα φταίνε οι δυνάμεις του σκότους αλλά η δική σας ανικανότητα, στον τύπο από την Πάτρα δεν πρόκειται να δώσω πενηντάρικο για να αναλάβει την εκ 1.230 ευρώ οφειλή μου σε ασφαλιστικό ταμείο, τόσα έχει, ας βάλει το πενηντάρικο από την τσέπη του και τον πρώην βουλευτή που με έχει ζαλίσει πως η Ελλάδα έχει ανεξάντλητα αποθέματα χρυσού, να πάει να τα δώσει στον κύριο που τα αγοράζει σαν κόσμημα και όχι σαν χρυσό.

Οι γιορτές τέλειωσαν, θα αρχίσουμε πάλι να παρακολουθούμε τη δίκη του Αρταξέρξη και θα απαιτήσουμε αποζημίωση από τους Πέρσες, μια ακόμα τεχνική ελέγχου με την βοήθεια των Θεσμών θα εφαρμοστεί ώστε κανείς να μην μπορεί να κρύψει τίποτα, μόνο που πια δεν υπάρχει τίποτα και πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι από την αρχή. Έτσι ή αλλιώς είναι σίγουρο πως οι Πέρσες θα αναλάβουν μόνο την πολιτική ευθύνη και θα αρνηθούν να μας αποζημιώσουν…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.