21/04/17 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Μια ακόμα εργασιακή εβδομάδα πέρασε, ξεκινώντας από τις αργίες του Πάσχα, κάπως ράθυμα, μετά την αν μη τι άλλο γαστριμαργική κραιπάλη από το βράδυ της Ανάστασης έως και την Δευτέρα μετά την Κυριακή του Πάσχα, ημέρα της τελικής εκκαθάρισης βρωσίμων. Τα δικά μας γεγονότα κινήθηκαν στο γνωστό κλίμα των ημερών, με τον Πρωθυπουργό να σπάει την δική του στάμνα στην Κέρκυρα (προσέχοντας όπως είπε μήπως από κάτω περνάει ο Δρ. Σόιμπλε). Στη γειτονιά μας είχαν δημοψήφισμα, ο Σουλτάνος δεν έμεινε και ενθουσιασμένος και αυτό μόνο για καλό δεν είναι… θα δούμε. Ένα άλλο συμπέρασμα που βγήκε από την όλη διαδικασία ήταν πως ψηφοφόροι χωρών που δεν επέτρεψαν την προεκλογική εκστρατεία του Σουλτάνου, τελικά ψήφισαν αναφανδόν υπέρ του (Βέλγιο, Ολλανδία) και η Ευρώπη θα πρέπει να αναρωτηθεί αν τελικά μπορεί να έχει το πάνω χέρι σε μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Σε κάθε περίπτωση, οι μουσουλμάνοι της χώρας μας, δεν έδωσαν και μεγάλα ποσοστά στον Σουλτάνο, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πως η εξουσία δεν επιβάλλεται, αλλά γίνεται ή όχι αποδεκτή από τους υπηκόους, ανάλογα με τα δικά τους θέλω. Με απλά λόγια, τόσα χρόνια τώρα δεν υπήρξε κανένα μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα προς την Τουρκία, σε αντίθεση με τους εκατοντάδες πλέον γείτονές μας που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα.

Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού δεν ακολουθούν το δικό μας εορταστικό πρόγραμμα και έτσι η κα. Λαγκάρντ έστειλε το μήνυμα πως αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις και δεν καταστεί το χρέος βιώσιμο, έχουν σκοπό να συζητάνε για πολλά χρόνια ακόμα, χωρίς φυσικά να εισφέρουν κάτι άλλο εκτός από «τεχνική βοήθεια». Εμείς πάλι μην παράγοντας σχεδόν τίποτα και συνεπώς έχοντας να πουλήσουμε ελάχιστα εκτός του τουρισμού και της ναυτιλίας, αποφασίσαμε να κατάσχουμε τα ακίνητα των οφειλετών προς το Δημόσιο που ξεπερνούν πλέον το εκατομμύριο. Μετά μπορούμε να ιδρύσουμε έναν ακόμα φορέα που θα διαχειρίζεται τα κατασχεμένα ακίνητα, να διορίσουμε δεκάδες νέους δημοσίους υπαλλήλους και γενικά να τα έχουμε να τα χαιρόμαστε, επειδή δεν φαίνεται να σχηματίζονται ουρές για το ποιος θα πρωτοπάρει ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. στον πρώτο όροφο στα Λιόσια, κατασκευασμένο την δεκαετία του 80. Φυσικά πάντα υπάρχουν και οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», ο κάτοχος όμως του περιγραφέντος ακινήτου μάλλον κακοπληρωτής από ανάγκη μοιάζει.

Και για να αρχίσουμε με κάτι άμεσα μελλοντικό και ευχάριστο, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την με αριθμό πρωτ. 16072/310/13.4.2017 απόφασή της, καθορίζει την 1η Μαΐου 2017 ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές.

Δημοσιεύτηκαν οι: α) με αριθμό ΠΟΛ.1056/19.4.2017 εγκύκλιος με θέμα «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15 του ν.3091/2002 (330 Α') για τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων απαιτούμενα δικαιολογητικά και διαδικασία χορήγησης των απαλλαγών» και β) ΠΟΛ.1059/19.4.2017 όμοια με θέμα «Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων και διαδικασία υποβολής αυτής».

Σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 1 του Ν. 3091/2002, τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες της παρ. 3 του άρθρου 51Α του Κ.Φ.Ε. (Ν. 2238/1994), που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα, καταβάλλουν ειδικό ετήσιο φόρο, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 15 του Ν. 3091/2002, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3842/2010 με συντελεστή 15% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Τέλος, με τις ΠΟΛ.1114/17.5.2011, ΠΟΛ.1053/13.5.2016 και ΠΟΛ.1093/14.6.2010 εγκύκλιες καθώς και με τις συγκεκριμένες 1056/19.4.2017 και 1059/19.4.2017 ορίστηκαν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εξαίρεση των νομικών προσώπων από τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων, σύμφωνα με το άρθρο 15 του N.3091/2002 (Φ.Ε.Κ. 330Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 57 του N. 3842/2010 (Φ.Ε.Κ. 58Α΄) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 24 του N. 3943/2011 (Φ.Ε.Κ. 66Α΄). Περαιτέρω, με το άρθρο 15 του Ν. 4223/2013 προσδιορίσθηκε η προθεσμία καταβολής του ειδικού φόρου επί των ακινήτων.

Να σημειώσουμε ότι όσον αφορά τις Ανώνυμες Εταιρείες και τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, υποχρέωση υποβολής δήλωσης ανεξάρτητα της φορολογικής υποχρέωσης, έχουν σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.3091/2002, εφόσον ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, έχουν την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων και οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα των περιπτώσεων γ΄ και στ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του νόμου αυτού, καθώς και αυτά της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 3 του ίδιου νόμου.

Η δήλωση ειδικού φόρου επί ακινήτων υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου από το υπόχρεο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 17 του Ν. 3091/2002, το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet.

Η ΠΟΛ.1059/19.4.2017, αναφέρει επίσης ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις ειδικού φόρου επί ακινήτων του ιδίου έτους, υποβάλλονται χειρόγραφα στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. με υποχρεωτική συνυποβολλή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Στην μικρή εργασιακή εβδομάδα που πέρασε, τα εργασιακά, ασφαλιστικά και φορολογικά νέα ήταν ελάχιστα. Οι επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, αν και ο πήχης των προσδοκιών για γενναίες αποφάσεις, ως προς μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παραμένει χαμηλά, με δεδομένα τις αντίθετες επιδιώξεις Γερμανίας και ΔΝΤ. Για την εβδομάδα που έρχεται, Δευτέρα ή Τρίτη, περιμένουμε την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, με το βλέμμα στραμμένο σε μια συνολική συμφωνία έως το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Ο κόσμος έχει μπει σε έναν κύκλο συνεχών ταραχών, εθνικών αμφισβητήσεων, επεκτατικών επιδιώξεων και γενικά ζούμε μια από τις πιο ταραχώδεις εποχές μετά από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο. Ο φονταμενταλισμός εκφράζεται καθημερινά, όχι από αυτούς που οι Δυτικές κοινωνίες θα το περίμεναν, αλλά από υπηκόους τους, ακόμα και τρίτης γενιάς, με ισλαμικές κυρίως καταβολές. Οι επικείμενες όμως σε πολλές χώρες της Ευρώπης εκλογές, οδηγούν στην εθνική συσπείρωση των κοινωνιών με την κακή της όμως έννοια και την άνοδο στην εξουσία ακραίων πολιτικών κομμάτων. Ο κόσμος του αύριο δεν θα έχει καμία σχέση με τον κόσμο του σήμερα και πιθανώς όχι προς το καλύτερο.

Σε όλο αυτόν τον κυκεώνα, τα προβλήματα της μικρής Ελλάδος στην Διεθνή σκακιέρα φαντάζουν ασήμαντα για τους άλλους, αλλά δυστυχώς πολύ σημαντικά για εμάς που τα βιώνουμε. Αν και το Σαββατοκύριακο προμηνύεται «χειμωνιάτικο», σε λίγες ημέρες θα έχουμε Πρωτομαγιά και το καλοκαίρι όπου νάνε θα κάνει την καυτή του είσοδο. Για όλους εσάς που θα μείνετε στο γραφείο επειδή ήδη μπήκαμε στον ετήσιο «φορολογικό οργασμό» των δηλώσεων, αλλά και για εσάς που θα ξεκινήσετε αργότερα και θα έχετε ένα ακόμα ελεύθερο διήμερο για τον εαυτό σας και γι’ αυτούς που αγαπάτε, να περάσετε ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ειδικός Φόρος Ακινήτων, Δημοψήφισμα, Επικαρπία ακινήτου