22/03/17 | Αρχική > Video > Video

Πιτσιλής: Πώς θα γίνεται ο αυτοματοποιημένος έλεγχος προσαύξησης περιουσίας - Video

Σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Παραοικονομία και Φοροδιαφυγή - Η Χώρα Χρειάζεται Λύσεις" που συνδιοργάνωσε ο ΣΕΒ και η διαΝΕΟσις και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου, μίλησε ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αναλύοντας τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΑΑΔΕ για την πάταξη της παραοικονομίας.

Ο κ.Πιτσιλής αναφέρθηκε στις δράσεις αναλαμβάνει η φορολογική διοίκηση για τη διασφάλιση της ισονομίας και του υγιούς ανταγωνισμού στο επιχειρείν, καθώς και για τον περιορισμό της παραοικονομίας. Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Διοικητή της ΑΑΔΕ:

Έλεγχοι

Φέτος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, το 60% των ελέγχων της ΑΑΔΕ θα αφορά νέες υποθέσεις, δηλ. υποθέσεις περιόδου 2012-2016.

Στο προσεχές διάστημα, θα τεθεί σε λειτουργία η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές -χρήστες:

  • Τα πρωτογενή δεδομένα, που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα
  • Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου, για την περίοδο που ελέγχεται,

ώστε όλα αυτά να μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών) με τον προσδιορισμό των πρωτογενών καταθέσεων, για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, μέσω queries, ώστε να καταλήγει σε αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον για την φορολογική διοίκηση.

Το σύστημα έχει ήδη τρέξει σε πιλοτική λειτουργία, από την οποία δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Εξαιρούνται, επίσης, δάνεια απ’ όλες αυτές τις κινήσεις.

Σχετικά με το λογισμικό επισήμανε ότι "το αποτέλεσμα των μαζικών διαφορών συνιστά αρχική εκτίμηση ενδεχόμενων διαφορών μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων και δηλωθέντων εσόδων και όχι ολοκληρωμένο έλεγχο, που προσδιορίζει ποσό για την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρων, ενώ ταυτόχρονα η εξατομικευμένη χρήση της Εφαρμογής από τους ελεγκτές της Α.Α.Δ.Ε συνιστά ελεγκτικό εργαλείο για την επίσπευση και αρτιότητα των διενεργούμενων ελέγχων".

Η Α.Α.Δ.Ε, σημείωσε, εργάζεται για την διάθεση της Εφαρμογής Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, η οποία είναι θέμα ημερών να παραδοθεί στις υπηρεσίες με επικαιροποιημένα δεδομένα και διαμέσου ασφαλούς διασύνδεσής της με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα για τη βελτίωση της απόδοσης των ελεγκτικών της πόρων.

Αναφέρθηκε στον προγραμματισμό της Αρχής για ολοκλήρωση μέχρι το καλοκαίρι, της πρώτης έμμεσης τεχνικής ελέγχου για τις επιχειρήσεις (μικτού περιθωρίου κέρδους). Οι σχετικές εργασίες σημείωσε είναι σε προχωρημένο βαθμό και στο προσεχές διάστημα σχεδιάζεται να γίνουν προσομοιώσεις της εφαρμογής σε πραγματικά δεδομένα σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων.

Μετεγκατάσταση Επιχειρήσεων

Σε σχέση με το ζήτημα της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σημείωσε ότι "η επεξεργασία των στοιχείων, που έχουμε στη διάθεσή μας έχει προχωρήσει σημαντικά και οι κεντρικές υπηρεσίες μας ετοιμάζουν ειδικές οδηγίες προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες, με έμφαση στην αξιοποίηση όλων των διατάξεων του εσωτερικού Δικαίου, του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, που οδηγούν στην παράκαμψη των καταχρηστικών πρακτικών των φορολογουμένων για φορολογικούς σκοπούς και την αποκάλυψη της πραγματικής συναλλακτικής συμπεριφοράς τους."

"Αν χρειαστεί", τόνισε, "θα αναλάβουμε και τις κατάλληλες πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση του φαινομένου της πλασματικής μετεγκατάστασης".

Λαθρεμπόριο

Ο κ.Πιτσιλής έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τους ελέγχους των καπνικών προϊόντων και καυσίμων, ενώ ανέφερε ότι από τις αρχές του 2017, έχει τεθεί σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου καυσίμων στο οποίο προβλέπεται αύξηση του αριθμού των ελέγχων με εκτεταμένο αριθμό δειγματοληψιών, σε συνεργασία των χημικών και τελωνειακών υπηρεσιών.

Καθημερινή φοροδιαφυγή

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ σχεδιάζεται ένα πανελλαδικό σύστημα επιτόπιων ελέγχων, το οποίο θα ασχολείται τόσο με την καθημερινή φοροδιαφυγή, με διαρκείς ελέγχους – στοχευμένους και μη – και ακόμα πιο εντατικούς από όσους πραγματοποιούνται σήμερα, όσο και με πιο σοβαρές υποθέσεις κυκλωμάτων φοροδιαφυγής στο εμπόριο και στις υπηρεσίες.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ.Πιτσιλή, είναι να περάσει το μήνυμα ότι η φορολογική διοίκηση είναι και θα είναι πανταχού παρούσα, ώστε να διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ του επιχειρείν.

"Τα πρώτα δείγματα της προσέγγισής μας τα έχετε ήδη δει από το καλοκαίρι", είπε, "όπου κάναμε το αυτονόητο, εφαρμόζοντας το νόμο, που ισχύει εδώ και χρόνια, και αφορά στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, που φοροδιαφεύγουν". Ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο σίγουρα χρήζει βελτιώσεων, στην κατεύθυνση της ενοποίησης και εξορθολογισμού των επιμέρους διαδικασιών επιβολής κυρώσεων και του χρόνου επιβολής τους.

Διαφάνεια

Κλείνοντας, τόνισε ότι η φορολογική διοίκηση οφείλει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανοιχτή προς τους φορολογούμενους. Και σημείωσε: "Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν όχι μόνο το πολύ απλό, δηλαδή τι πληρώνουν και γιατί το πληρώνουν, αλλά και το σκεπτικό των αποφάσεων, τις οποίες λαμβάνουμε…"

Δείτε την ομιλία του κ.Πιτσιλή

comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.