21/03/17 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Παραμένουν Βρυξέλλες Τσακαλώτος - Χουλιαράκης - Αχτσιόγλου για να κλείσει η αξιολόγηση

Αυτό που δεν επιτεύχθηκε μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς δηλαδή να κλείσουν τα καυτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης όπως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τα νέα ζητήματα που έθεσαν οι δανειστές δηλαδή η μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 6.000 ευρώ και οι περικοπές στις παλιές συντάξεις, θα επιδιώξει η κυβέρνηση να πετύχει μέχρι το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθρωτο αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό αποφασίσουν να κάνουν πίσω από τις "γραμμές άμυνας" και δεχθούν τις ομαδικές απολύσεις και τις εφ΄άπαξ περικοπές στις συντάξεις όπως απαιτεί το ΔΝΤ.

Με δεδομένο ότι οι θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα και προκειμένου να κλείσουν το συντομότερο δυνατό τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα της αξιολόγησης αποφασίστηκε να παραμείνουν στις Βρυξέλλες Οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, η κυρία Εφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Χουλιαράκης ανταποκρινόμενοι στην απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη συνεδρίαση διαπιστώθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και ότι έχουν κλείσει τα περισσότερα ζητήματα, όπως τα δημοσιονομικά για το 2018, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Παρόλα αυτά, όπως πρόσθεσε, παραμένουν εκκρεμότητες και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, τα οποία αποτελούν τα μείζονα «αγκάθια» στις συζητήσεις με τους δανειστές.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε την επισήμανση που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup για αλλαγή της προσέγγισης, δηλαδή να υπάρξει καταρχάς προσέγγιση στα μείζονα θέματα και μετά να γίνουν οι απαιτούμενες συζητήσεις για τις λεπτομέρειες σε τεχνικό επίπεδο, οπότε και οι Θεσμοί θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Αλλά αυτό εκτιμάται πλέον ότι δεν χρειάζεται καθώς ο τελευταίος έλεγχος στην Αθήνα ήταν εξαντλητικός και συγκεντρώθηκαν από τους ξένους όλα τα αναγκαία στοιχεία για να προχωρήσει η συμφωνία σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να κάνει ένα βήμα μπροστά πρός τις θέσεις των δανειστών που παραμένουν άκαμπτοι.

Αλλωστε όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ τα κλιμάκια πηγαίνουν στην Αθήνα προκειμένου να κάνουν δουλειά στο πεδίο, να συλλέξουν στοιχεία. «Έχει γίνει πολλή δουλειά στο πεδίο αλλά πλέον τα ζητήματα χρήζουν διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.
Ζήτησε οι διαπραγματεύσεις να μην τραβήξουν σε μάκρος ανακόπτωντας την εμπιστοσύνη.

«Επιδόρπιο» τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Για την ελάφρυνση χρέους επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει απόφαση για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και άλλων ζητημάτων και μετά αν αυτή η συζήτηση έχει θετικούς καρπούς και ολοκληρωθεί θα επιστρέψουμε στο Eurogroup. Θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη δημοσιονομική πορεία σε βάθος. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να έχουμε συζήτηση για τα υπόλοιπα».

Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα όπως αποκαλούνται, θα αποφασιστούν και θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (μνημονίου) που καλώς εχόντων των πραγμάτων εκπνέει στα μέσα του 2018. Τότε βλέπουμε...


Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε συνάντηση πριν και μετά το Eurogroup. Εκεί διαπιστώθηκε σχεδόν από όλες τις πλευρές η πρόοδος που έχουμε κάνει και ότι έχουν κλείσει τα πιο πολλά ζητήματα. Μετά από την εισήγηση των θεσμών, της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Jeroen Dijsselbloem στο Eurogroup, αποφασίστηκε να έχουμε μία εντατικοποίηση της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό, θα μείνουμε εδώ, η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και εγώ, για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουνε μείνει. Βασικά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μια πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα.

Όπως είπε και ο Πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξή του, η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις την σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο, να βρεις τα βασικά ζητήματα, στα οποία υπάρχουν διαφορές και μετά να γυρίσεις για να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Άρα, η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ, να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα -και αν είναι δυνατόν ούτε κι αυτό- για να μπορούμε μετά αν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μία συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων στο οποίο θα έχουμε συμφωνήσει εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία νομίζω ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο και θα μπορέσουμε να πάμε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις συναντήσεις της Άνοιξης, τον Απρίλιο (21-23) για να κλείσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες σε όλο το πακέτο ".Πηγή: www.tovima.gr
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.