10/03/17 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ο Αιρετικός

Οδηγίες προς ναυτιλλόμενους

Ο καιρός έφτιαξε και ο χειμώνας μάλλον μας αποχαιρέτησε για φέτος, παρά τα μερικά μικρά ξεσπάσματα. Άσε τον να τα κάνει. Το τίναγμα της ψόφιας γάτας. Οπότε το καλοκαιράκι είναι προ των πυλών και εμείς είμαστε έτοιμοι να το υποδεχτούμε ποικιλοτρόπως. Βέβαια, ως παραθεριστές, μάλλον λίγο χλωμό το βλέπω επειδή τελικά πάλι τον Σεπτέμβριο θα διηγούμαστε το μαγευτικό τριήμερο στη Ζάκυνθο που περάσαμε φέτος, το μαγευτικό τριήμερο στη Ζάκυνθο που περάσαμε φέτος, το μαγευτικό τριήμερο στη Ζάκυνθο που περάσαμε φέτος… και τις χάλια υπόλοιπες μέρες του χρόνου που περάσαμε φέτος. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς στην ευχή περνάμε χειρότερα από ότι πριν από σαράντα χρόνια. Ερχόταν τότε στο χωριό μου οικογένειες, κλείνανε διαμέρισμα ολόκληρο για ένα μήνα και ίσως και περισσότερο, η μάνα δεν δούλευε επειδή διάβαζε τα παιδιά (Δημοτικό είχε τελειώσει), ο πατέρας κατώτατος Δημόσιος Υπάλληλος πηγαινοερχόταν Σαββατοκύριακα και όλοι περνούσαν υπέροχα και κυριλάτα. Τώρα, μισόν αιώνα σχεδόν μετά πως είμαστε χειρότερα και με ευρώ, ουδέποτε μπόρεσα να το απαντήσω. Θυμάμαι τότε στο νησί ότι τα Σαββατοκύριακα ερχόταν τα πλοία «τίγκα» από συζύγους και εμείς φωνάζαμε πως ήρθε το «κερατόπλοιο».... Ας μην το σχολιάσω περαιτέρω. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι αναπολήσεις σε χρόνους παρελθόντες μου δημιουργούν ατέλειωτα ερωτηματικά και τη γνωστή πικρή γεύση.

Στο θέμα μας τώρα. Αρκετοί, πάνω από το 10% του εμφανούς εργατικού δυναμικού εργάζονται στη βαριά βιομηχανία της χώρας που λέγεται τουρισμός. Ευτυχώς προνόησαν οι παππούδες μας. Το συγκεκριμένο αντικείμενο έχει πολλές εκφάνσεις. Από τον κυριλάτο receptionist σε πεντάστερο ξενοδοχείο, έως τον τύπο που γυρνάει με ένα κουβά γεμάτο πάγο και νεράκια σε μη οργανωμένες παραλίες και φωνάζει «κρύο είναι – μπούζι». Μεροκάματο να βγαίνει. Οδηγίες τώρα προς νέους που επιθυμούν να βρουν εργασία σε νησάκι έτσι ώστε και να βγάλουν τα προς το ζην και να νομίζουν ότι κάνουν διακοπές και να επιβιώσουν για τον υπόλοιπο μισό χρόνο ανεργίας που πιθανότατα θα βιώσουν. Ας δούμε μερικά βασικά:

Τόπος εργασίας: Στην κτηματαγορά τρία πράγματα έχουν μεγάλη σημασία στην επιτυχία της αγοραπωλησίας: Location, location, location. Το ίδιο και στην καλοκαιρινή ανεύρεση εργασίας. Προτίμησε νησί κοσμικό, πολύβουο με εκτεταμένη τουριστική σεζόν. Τώρα αν μπορέσεις να βρεις σε Μύκονο και Σαντορίνη, ό,τι καλύτερο. Αν αργήσεις θα πρέπει να τακτοποιηθείς με Χαλκιδική, Θάσο, Πιερία και τα παρεμφερή, όπου και το μεροκάματο είναι μικρό - Σκοπιανός και πουρμπουάρ είναι ασύνδετες λέξεις - και η σεζόν τελειώνει με την πρώτη βροχόπτωση του Σεπτέμβρη. Όθεν ενδείκνυται κυρίως για φοιτητές που έχουν συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο εργασίας και χαμηλούς οικονομικούς στόχους.

Χρόνος αναζήτησης: Συνήθως Μάρτιος, βαριά Απρίλιος και αυτό εξαρτάται από το Πάσχα των Καθολικών (φέτος συμπίπτει με το δικό μας). Μπορείς να βρεις δουλειά σε reception διάστερου μικρού ξενοδοχείου. Αμοιβή γύρω στο χιλιάρικο και σίγουρη ασφάλιση επειδή θα λες καλημέρα με τους ελεγκτές των ασφαλιστικών ταμείων πεντέξι φορές την ημέρα. 10.500 το κεφάλι, είναι πολλά τα λεφτά Άρη…

Είδος εργασίας: Κοιτάξτε, η καλύτερη θέση είναι μαιτρ, αλλά θέλει γνωριμίες, εξαιρετική εμφάνιση για τις κοπέλες, εμφάνιση ντουλάπας με πόδια για τα αγόρια και σε κάθε περίπτωση ύφος ότι «είσαι τυχερός που σε δεχτήκαμε». Αφήνει πολλά από το booking της ξαπλώστρας, ειδικά στις πρώτες σειρές. Κορμιά, επώνυμοι και φραγκάτοι. Από εκεί και πέρα, κοπελιές εμφανίσιμες προτιμούν εργασία είτε ως σερβιτόρες σε φαγάδικο πολυτελείας όπου έχει καλό πουρμπουάρ (αν δεν είναι γύφτος ο ιδιοκτήτης και ζητάει μερίδιο), είτε σε παραθαλάσσιο μπαράκι με ξαπλώστρες, όπου και εκεί μια χαρά είναι, αν εξαιρέσεις ότι στο τέλος της σεζόν θα σε περνάνε τουλάχιστον για μιγάδα. Το ίδιο πάνω – κάτω ισχύει και για τα αγόρια αντίστοιχης ηλικίας, αρκεί να κάνεις καλό focus. Κοινώς, στα δύο προαναφερθέντα νησιά, κυκλοφορούν δεκάδες μπακουροπαρέες με σιτεμένους και σιτεμένες. Οι σιτεμένοι βλέπουν γυναικεία οπίσθια και μιλάνε για ποδόσφαιρο. Μην ασχολείσαι καθόλου, πάνε τους έναν κουβά μπύρες και τέλειωσες. Οι κυρίες κάποιας ηλικίας που εμφανίζονται ομαδόν, συνήθως ψάχνουν. Τώρα τι; Ψάξου και εσύ νέε μου. Σε κάθε περίπτωση, η ιδιαίτερη ευγένεια και προθυμία, η δυσανάλογη οικειότητα και η επάλειψη ενίοτε ελαίου με δείκτη προστασίας 10, συνήθως αρκούν για ένα Βασιλικό φιλοδώρημα. Σημείο αναφοράς: Στα ζευγάρια με παιδιά στην παραλία ποτέ δεν πηγαίνει κοπέλα. Είναι σίγουρο ότι ο σύζυγος θα λιγουρεύεται την κοπελιά με τα λίγα ρούχα (λόγω της δουλειάς και της αφόρητης ζέστης), η σύζυγος θα δημιουργήσει συγκεκαλυμμένο επεισόδιο ζήλιας (μα τι κάνεις τόση ώρα και δεν μας σερβίρεις, γιατί ο φρέντο καπουτσίνο έχει ένα μόνο καλαμάκι, το μπισκοτάκι είναι σπασμένο κ.λπ.) και θα περιμένει τα ρέστα σε επίπεδο πεντάλεπτου του ευρώ. Με τον άνδρα σερβιτόρο είναι διαφορετικά, επειδή και η σύζυγος να σαλιαρίζει, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο σύζυγος δεν θα δώσει καμιά σημασία, καθώς θα είναι απασχολημένες με την «κρυφή πλευρά του φεγγαριού» της παρακείμενης Ιταλίδας, προσπαθώντας ώστε ο σκεμπές να είναι ελάχιστα εμφανής.

Αν τώρα δεν ανήκεις στο ανωτέρω στελεχιακό δυναμικό, επειδή είτε έχεις κάπως μεγαλώσει, είτε και μανεκέν δεν σε λένε, είτε μπερδεύεις το «rooms to let» με το «rooms toilet», μην κολλάς. Μερικά εποχιακά επαγγέλματα είναι τα εξής: Πινακίδα στο λιμάνι, κοινώς σε φοράνε κολάρο μια διπλή πινακίδα που γράφει «rooms to let Maroulia, nice view», αρπάζεις τον ξέμπαρκο από τη γέφυρα του πλοίου, τον βάζεις μέσα στο βανάκι και θα γνωρίσει το πεντάστερο οικοδόμημα της Μαρουλίας μαζί με την Μαρουλία, στο πιο ζεστό και στο πιο απόμακρο μέρος του νησιού. Daily trip. Βάζεις τέσσερις μέσα σε Ε.Ι.Χ., τους γυρνάς σε όλα τα χωριά του νησιού, κάνουν μπάνιο σε «ψαγμένη» παραλία που ούτε ο Θεός δεν την ξέρει, τους πας για φαγητό σε παραδοσιακή ταβέρνα αφού έχεις πάρει τηλέφωνο να τηγανίσουν κανένα σαφρίδι και τους γυρνάς πίσω πλήρεις εντυπώσεων, έναντι του ευτελούς ποσού του ενός εκατοστάρικου έκαστος. Transfer από το αεροδρόμιο. Γράφεις το όνομα του ταξιδιώτη σε ένα χαρτί Α4 και κάθεσαι μπροστά από την πύλη του αεροδρομίου μαζί με άλλους είκοσι σαν και εσένα, βρίζοντας και περιμένοντας την πάντα καθυστερημένη πτήση της κάθε αεροπορικής εταιρείας low cost. Και άντε να είναι ημέρα (που συνήθως δεν είναι). Παραδόσεις – παραλαβές ενοικιαζομένων αυτοκινήτων. Η εργασία απαιτεί δύο. Ένας πηγαίνει το αυτοκίνητο στο ξενοδοχείο και ο άλλος ακολουθεί με «παπάκι» από πίσω. Αφού γίνει η παράδοση, το «παπάκι», επιστρέφει αμφότερους στην έδρα της επιχείρησης. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πολλές σελίδες ακόμα για τις τοπικές υποστηρικτικές τουριστικές εργασίες, αλλά πιστέψτε με, είναι ατέλειωτες. Σε κάθε περίπτωση, αν ανήκεις στην κίτρινη φυλή διαθέτεις συγκριτικό πλεονέκτημα, επειδή δηλώνεις ειδικός στο σιάτσου, έχεις μία φωτογραφία με το μυϊκό σύστημα του ανθρωπίνου σώματος και κάνεις εντριβή στον κάθε ανόητο ο οποίος θεωρεί πως με ένα εικοσάρικο για μισή ώρα, έκανε μυϊκή χαλάρωση στην ειδικότερο Κινέζο. (Παρεμπιπτόντως, το μασάζ λαιμού πέρυσι στην Μύκονο, έφτασε τα εξήντα ευρώ τα είκοσι λεπτά).

Διαμονή: Πονεμένη ιστορία ειδικά σε Μύκονο και Σαντορίνη. Αν δεν προσφέρεται κατάλυμα στο «πακέτο» των αποδοχών, συνέχισε να ψάχνεις επειδή τζάμπα δουλεύεις. Θα βρεις τελικά μία «σπηλιά» στο νησί με ενοίκιο Εκάλης και συνεπώς το μόνο που θα σου μείνει από το καλοκαίρι θα είναι η εμπειρία. Με εμπειρίες όμως δεν βγαίνει ο χειμώνας. Το χειρότερο τζάμπα «κατάλυμα» είναι καλύτερο από την μη ύπαρξη καταλύματος. Όσον αφορά τη Μύκονο, συνήθως διατίθενται «σαλέ» από εμπορευματοκιβώτια, με εξωτερική τουαλέτα και ντους (αν από τη ζέστη δεν χρησιμοποιείς απλώς το λάστιχο της βρύσης). Αν είσαι τυχερός υπάρχει και κλιματιστικό, διαφορετικά, εσύ και οι άλλοι πέντε θα πρέπει να έχετε συνεχώς ανοικτά παράθυρα. Μη σκοτίζεσαι και πολύ επειδή οι ώρες ύπνου είναι ελάχιστες, εσύ θα αρχίζεις να κοιμάσαι κατά την διαδρομή προς το μαξιλάρι, οπότε και στο Four Season να σε βάζανε, τίποτε δεν θα καταλάβαινες.

Διατροφή: Υφίσταται το Κορεάτικο σύστημα «ότι κάτσει όταν κάτσει». Ένα είναι σίγουρο, πως τον χειμώνα που θα έρθει δεν θα θέλεις να δεις σουβλάκι (καλαμάκι).

Ελεύθερος χρόνος: Χα, χα, χα , χα….

Υπηρεσίες υγείας: Ως ανωτέρω, μη σου κάτσει. Σε κάθε περίπτωση και η προσευχή βοηθάει.

Κοινωνική δικτύωση: Τεράστια και εφήμερη. Τον επόμενο χειμώνα δεν θα σε θυμάται κανένας, ούτε θα θυμάσαι κανένανΒέβαια, τίποτε δεν αποκλείεται. Αν έχεις στόχους στη ζωή σου, βρες δουλειά σε αφεντικό με γιό ή κόρη χωρίς αρχαιοελληνική εμφάνιση και δη μόνου ή μόνης. Αν το τέκνο ψηθεί και υπάρξει ειδύλλιο με ευτυχή κατάληξη, έχεις αλλάξει επίπεδο ζωής, επειδή στα κοσμικά νησιά δεν υφίσταται κρίση και μάλλον δεν θα υφίσταται και στο μέλλον. Η ωραιότης έρχεται και παρέρχεται.

Αναχώρηση: Συνήθως μέσα του Οκτώβρη, αφού έχεις βριστεί με το αφεντικό γιατί δεν σου έχει καταβάλλει το σύνολο των συμφωνηθέντων επειδή «ο φετινός Οκτώβριος δεν τράβηξε». Μην το παίρνεις κατάκαρδα, αυτό το έχει ο κάθε Οκτώβριος κάθε χρόνου. Τον επόμενο χρόνο, ζήτα του μια προκαταβολή ανήμερα δεκαπενταύγουστο. Και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να του την κάνεις, είναι σίγουρο πως θα ενδώσει. Άντε βρε και καλό χειμώνα, του χρόνου να είμαστε καλά.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Τουριστικά επαγγέλματα