08/03/17 | Αρχική > Video > Video

Τι αλλάζει φέτος στις φορολογικές δηλώσεις - Video

Για τις αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις μίλησε ο κ.Γιώργος Χριστόπουλος, ως εκπρόσωπος της ΠΟΦΕΕ, καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ “Δέκα Στην Ενημέρωση”.

Κατ’ αρχήν επισήμανε ως μια από τις ελάχιστες αλλαγές στο νέο έντυπο, την κατάργηση του κωδικού που αφορά την εισφορά αλληλεγγύης 8% των βουλευτών και των πολιτικών που μεταφράζεται σε μείωση κατά 2.000 της σχετικής επιβάρυνσής τους.

Σημείωσε την αλλαγή που υπάρχει στην κλίμακα των μισθωτών η οποία φέρνει σημαντικές επιβαρύνσεις ιδιαίτερα στα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ. Αναφέρθηκε στη μείωση του φόρου που έχουν οι μισθωτοί λόγω του αφορολογήτου και κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ενώ επισήμανε ότι παραμένουν οι μειώσεις σε περιπτώσεις αναπηρίας και για τα ιατρικά έξοδα.

Στη φορολογία εισοδημάτων από ενοίκια υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση για ποσά άνω των 12.000 ευρώ καθώς ο συντελεστής φόρου είναι 15% από 11% που ήταν πέρσι και κλιμακωτά αυξάνεται για μεγαλύτερα εισοδήματα. Επισήμανε ότι η διάταξη για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα ισχύσει και φέτος και οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν φόρο για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει, αρκεί να προβούν σε κάποιο ένδικο μέσο (αγωγή) και να προσκομίσουν το σχετικό έγγραφο στην εφορία για να ενεργοποιηθεί ο κωδικός στον οποίο θα συμπληρωθεί το ποσό που δεν εισέπραξαν.

Σχετικά με τη συλλογή αποδείξεων, ο κ.Χριστόπουλος υπενθύμισε ότι για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος για το φορολογικό έτος 2016 δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής αποδείξεων, ενώ οι διατάξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου με χρήση πλαστικού χρήματος ισχύουν για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 για τα εισοδήματα του 2017.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις ομάδες φορολογούμενων που εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης πλαστικού χρήματος, αλλά έχουν την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων, ενώ τόνισε τη εξαίρεση που δόθηκε και σε άνεργους ή φορολογούμενους με εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ μετά από παρέμβαση της ΠΟΦΕΕ.

Επισήμανε το αίτημα της Ομοσπονδίας για αλλαγή της διάταξης που απαιτεί συγκέντρωση άνω του 5% του εισοδήματος σε ιατρικά έξοδα, προκειμένου να υπάρξει έκπτωση φόρου 10%. Σημείωσε ότι πρέπει να διατηρούνται οι αποδείξεις ιατρικών εξόδων και των φαρμακείων σε περίπτωση που θα δηλωθούν ιατρικά και φαρμακευτικά έξοδα.

Σχετικά με την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων σημείωσε ότι προφανώς δεν θα ισχύσει η διάταξη του νόμου που ορίζει τις 30/4 και το πιθανότερο είναι ότι θα μεταφερθεί στις 30/6 μαζί με τις δηλώσεις των εταιρειών.

Δείτε το σχετικό videocomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ιατρικά Έξοδα, Έκπτωση φόρου, Αφορολόγητο, Φορολογικές δηλώσεις, ΠΟΦΕΕ, Εισοδήματα από ενοίκια, Έντυπο Ε1, Πλαστικό χρήμα, Κλίμακες φορολογίας, ανείσπρακτα ενοίκια