03/03/17 | Αρχική > Αρθρογραφία > Επώνυμες Σκέψεις

Το επάγγελμα του λογιστή σήμερα, καινούργιες απαιτήσεις - νέες ανάγκες

Τα τελευταία χρόνια αντίθετα με την μείωση θέσεων εργασίας σε πολλούς κλάδους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η προσφορά εργασίας στον κλάδο της λογιστικής σημείωσε αύξηση. Στο γεγονός αυτό συντέλεσε αναμφίβολα η μετακίνηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το δημόσιο τομέα προς τους λογιστές – φοροτεχνικούς, καθώς οι καθημερινές εργασίες πολλαπλασιάστηκαν, έπειτα από τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ενημέρωσης των υπηρεσιών του κράτους, σχετικά με υποχρεώσεις των ιδιωτών, επιχειρήσεων και οργανισμών.

Πλέον ο λογιστής όχι μόνο οφείλει να συμπληρώσει έντυπα και καταστάσεις, αλλά θα πρέπει να τις υποβάλλει στις αρμόδιες αρχές μέσω διαδικτύου. Παράλληλα ο ρόλος του ενισχύεται ακόμα περισσότερο, καθώς είναι συνυπεύθυνος για τις πληροφορίες, που παρέχουν οι πελάτες του στο δημόσιο και σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι δυνατό να του επιβληθούν πρόστιμα, εφόσον αποδειχθεί έμπρακτα συνυπευθυνότητα ή συνέργεια σε τυχόν παραβάσεις.

Όπως είναι γνωστό, τα απαραίτητα εφόδια, που πρέπει να διαθέτει κάποιος, για να είναι σε θέση να ασκήσει το επάγγελμα, να μπορέσει δηλαδή να βγάλει άδεια Β΄ Τάξης από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αφορούν, είτε την ολοκλήρωση σπουδών με αντικείμενο τα οικονομικά ή τη λογιστική σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είτε την ολοκλήρωση σπουδών σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άσκηση του επαγγέλματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα συγκεκριμένα τυπικά προσόντα συμπληρώνονται, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που διέπει το επάγγελμα, από την αναγκαία εκπαίδευση, η οποία παρέχεται από το Ο.Ε.Ε. Συγκεκριμένα οι λογιστές –φοροτεχνικοί υποχρεούνται να καταρτίζονται σε λογιστικά και φορολογικά θέματα, που η γνώση τους κρίνεται αναγκαία για την άσκηση του επαγγέλματος τους και παράλληλα να ενημερώνονται για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, των οποίων η πολυπλοκότητα δημιουργεί δυσκολίες στην εφαρμογή τους.

Είναι όμως αυτά αρκετά για να βοηθήσουν έναν επαγγελματία να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής; Σε μια περίοδο, όπου παρατηρούνται συνεχείς νομοθετικές αλλαγές, λόγω των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, ο λογιστής έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην οικονομική ζωή. Έχοντας πλέον την πλήρη ευθύνη παρακολούθησης των φορολογικών εξελίξεων και των νομοθετικών αλλαγών, μετατρέπεται σε οικονομικό αναλυτή και σύμβουλο, ξεπερνώντας την απλή καταχώρηση λογιστικών γεγονότων.

Οι νέες προκλήσεις έχουν ως αποτέλεσμα, να καθίσταται απαραίτητη η συνεχής επιμόρφωση, με υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες από αναγνωρισμένους φορείς, τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και στην αγορά εργασίας. Ο λογιστής, θα πρέπει ξεφεύγοντας από τη θεωρητική γνώση, να βελτιώσει τις ικανότητες και τις δεξιότητές του, μέσω της εμβάθυνσης σε μελέτες περίπτωσης και της παρακολούθησης ημερίδων και εξειδικευμένων συνεδρίων, που πραγματοποιούν ανάλυση σε εφαρμοσμένα ζητήματα. Τέλος, σημαντική είναι η έκθεση του Έλληνα λογιστή στις διεθνείς πιστοποιήσεις λογιστών και ελεγκτών. Ο Έλληνας λογιστής πλέον ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα.

Η ύφεση και κυρίως η αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας, καθώς και οι επιπτώσεις που έχουν στην αγορά, δίνουν στον κλάδο της λογιστικής την προοπτική να δώσει λύση στο γρίφο της ανεργίας για έναν οικονομολόγο, όσο η οικονομική κρίση βάλλει τους άλλους κλάδους και αυξάνει την ανεργία στις εναλλακτικές θέσεις εργασίας, καθώς ο λογιστής – φοροτεχνικός είναι πλέον αναγκαίος. Ο σύγχρονος επαγγελματίας οφείλει να διαθέτει στη φαρέτρα του τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Είναι σκόπιμο λοιπόν, η αρμόδια Αρχή, που εποπτεύει το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού, μαζί με τους εξειδικευμένους φορείς εκπαίδευσης, βλέποντας το πολύπλοκο περιβάλλον, να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά στην παροχή δυνατοτήτων επιμόρφωσης, με προγράμματα, εμπλουτισμού των προσόντων των λογιστών, με βασικό χαρακτηριστικό, το συνδυασμό ακαδημαϊκής γνώσης και εφαρμοσμένων θεμάτων.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Επαγγέλματα > Λογιστής, Εκπαίδευση, Ευθύνη λογιστή