10/02/17 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Β. Θεοδωρίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ

Με συνθήκες διοικητικού χάους είναι αντιμέτωπος ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη της λειτουργίας του, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ. Ο κ. Βαγγέλης Θεοδωρίδης δηλώνει χαρακτηριστικά στο Epsilon7 πως «τα υπηρεσιακά στελέχη των Διευθύνσεων της Κεντρικής Διοίκησης δεν έχουν καρέκλα να κάτσουν».

Επισημαίνει πως σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται στα τμήματα του Μητρώου, των Παροχών και των Εσόδων και ζητάει την παράταση της μεταβατικής λειτουργίας του νέου «Υπερ – Ταμείου». Σύμφωνα με την ΠΟΣΕ – ΙΚΑ δεν έχει προβλεφθεί ακόμα ο μηχανισμός του ΕΦΚΑ που θα παρεμβαίνει στις περιπτώσεις διχογνωμίας εργοδοτών και εργαζομένων με μπλοκάκι ως προς τον επιμερισμό της ασφαλιστικής εισφοράς, παρότι πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ρητώς στον ελεγκτικό ρόλο του Ταμείου.

Ο κ. Θεοδωρίδης προειδοποιεί για καθυστερήσεις και εμπόδια στην προαναγγελθείσα από το Υπουργείο διαδικασία στελέχωσης των νέων Περιφερειακών Κέντρων Ασφάλισης και Ελέγχου με 1.000 ελεγκτές, καθώς πολλοί εργαζόμενοι ίσως υποχρεωθούν σε μετακίνηση πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Ανησυχίες εκφράζει όμως και για την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ, λόγω των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών. Ως προς την απονομή των 95.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που βάσει των ανακοινώσεων της κυβέρνησης θα πρέπει να γίνει ως τον ερχόμενο Οκτώβριο, η ΠΟΣΕ – ΙΚΑ θεωρεί απαραίτητη την στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό.

E7 | Συμπληρώθηκε ένας μήνας από την έναρξη λειτουργίας του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ, μαζί με τις άλλες ομοσπονδίες των εργαζομένων στα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία είχαν ζητήσει την μετάθεση της λειτουργίας του για μετά το 2017, προειδοποιώντας για σημαντικά προβλήματα και αρρυθμίες. Ποια είναι η εικόνα σήμερα; Έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στους εργαζόμενους για τη σωστή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων;

Θέση μας είναι και παραμένει, η σύσταση και η λειτουργία τριών ταμείων (Μισθωτών, μη Μισθωτών, Αγροτών). Εάν είχαμε πειστεί στο ελάχιστο, διαβάζοντας το προσχέδιο του Ν.4387/2016 πριν από την ψήφισή του, ότι ο ΕΦΚΑ θα αντιμετώπιζε τις παθογένειες και τα χρόνια προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος, θα ήμασταν οι πρώτοι που θα στηρίζαμε τη σύσταση και τη λειτουργία του.

Δυστυχώς όμως με τη σύσταση και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από 1/1/2017, για άλλη μια φορά επαληθευόμαστε από το γεγονός ότι σε 7,5 μήνες, ήταν αδύνατον να λειτουργήσει ένα τέτοιο υπερ-ταμείο. Πιστεύουμε ότι σκοπός και στόχος του νέου υπερ-ταμείου είναι να χρησιμοποιηθεί ως «Δούρειος Ίππος», προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, οι οποίες θα επέλθουν για μεν τις νέες συντάξεις (12/5/2016 και μετά), μέσω του διπλού υπολογισμού τους και για τις παλαιές λόγω του επανυπολογισμού τους. Σήμερα επικρατεί στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διοικητικό χάος? αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα υπηρεσιακά στελέχη των Διευθύνσεων της Κεντρικής Διοίκησης δεν έχουν καρέκλα να κάτσουν. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απολύτως νέα οδηγία από την πλευρά της Διοίκησης του ΕΦΚΑ για την εξυπηρέτηση των πολιτών και αυτή πραγματοποιείται με τον τρόπο που λειτουργούσαν έως τώρα οι εντασσόμενοι φορείς. Ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ΕΦΚΑ εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα στα τμήματα του Μητρώου, των Παροχών και των Εσόδων που οφείλονται στη δημιουργία του νέου Μητρώου μελών. Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να αποστασιοποιηθούμε από τη νέα κατάσταση πραγμάτων και είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε ό,τι μπορούμε. Στα πλαίσια αυτά ζητήσαμε την παράταση του μεταβατικού σταδίου λειτουργίας του ΕΦΚΑ.

Ε7 | Το Υπουργείο Εργασίας έχει «παγώσει» το τελευταίο διάστημα τη διαδικασία μείωσης των προστίμων που υποχρεώνονται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για την αδήλωτη εργασία. Πιστεύετε ότι είναι αναγκαία η αναμόρφωσή τους, ώστε να μην είναι εξοντωτικά για τις μικρές επιχειρήσεις, να προστατεύουν αποτελεσματικά τους εργαζόμενους και να είναι εισπράξιμα από τον ΕΦΚΑ;

Είναι γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι εξοντωτικά για τις μικρές επιχειρήσεις τα πρόστιμα. Θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να λαμβάνεται υπ’ όψιν στην επιβολή του προστίμου η συχνότητα της παράβασης. Θα ήταν ίσως προτιμότερη η κλιμάκωση των ποσών που επιβάλλονται ως πρόστιμα. Αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως καλούμε τους εργοδότες να ασφαλίζουν τους εργαζομένους που απασχολούν. Πιστεύουμε ότι έτσι προστατεύονται από τυχόν καταγγελίες, επώνυμες ή ανώνυμες. Επίσης ότι δεν θα επιβαρύνονται από τυχόν πρόστιμο κατά τη διάρκεια των ελέγχων των αρμοδίων οργάνων και ότι κατοχυρώνονται στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

E7 | Ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα στη λειτουργία του ΕΦΚΑ είναι η ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να υπάρξει ένα ενιαίο μητρώο για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις και πότε πιστεύετε ότι θα καταστεί εφικτό;

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υφυπουργού κ. Πετρόπουλου είναι η δημιουργία ενιαίου Μητρώου Ασφαλισμένων.

Πράγματι είναι δύσκολο το εγχείρημα, δεν είναι όμως και ακατόρθωτο. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες όμως θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί πριν την 1/1/2017, ούτως ώστε να μην είχε παρατηρηθεί η σημερινή δυσλειτουργία.

E7 | Ανησυχείτε για την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ δεδομένης της επιβάρυνσης στις ασφαλιστικές εισφορές για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αλλά και της δυνατότητας που τους δίνει ο νόμος να πληρώνουν έναντι ένα τμήμα της εισφοράς και να τοκίζεται μόνο το υπόλοιπο ποσό;

Ανησυχούσαμε για την πορεία των Εσόδων του ΙΚΑ λόγω της μείωσης ετησίως της κρατικής υποχρέωσης, όπως προβλέπεται από την τριμερή χρηματοδότηση. Η ανησυχία μας σχετικά με την πορεία Εσόδων του ΕΦΚΑ ενισχύεται από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, δεδομένης της οικονομικής δυστοκίας.

Πιστεύω ότι κανένας συνεπής πολίτης δεν θέλει να οφείλει και μάλιστα γνωρίζοντας ότι αυτή του η οφειλή θα τοκίζεται? άρα θα πρέπει να μειωθούν τα ποσοστά ασφάλισης, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα της καταβολής κανονικά των ασφαλιστικών εισφορών τους.

E7 | Σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 38 του Ν.4387/2016 ορίζεται ότι από 1/7/2016 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών κατατίθενται από τους εργοδότες μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, πως πιστεύετε ότι πρέπει να ενεργούν οι επιχειρήσεις;

Η μη έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης εντάσσεται στα μελανά σημεία της εφαρμογής του Νόμου μαζί με σωρεία άλλων υπουργικών αποφάσεων που προβλέπονται από το σχετικό νόμο. Ως προς το ερώτημά σας, αυτός που είναι αρμόδιος να απαντήσει είναι ο κατά τα άλλα λαλίστατος και δραστήριος Υφυπουργός κ. Πετρόπουλος.

E7 | Χιλιάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκι ενδέχεται να βρεθούν σε ευθεία αντιπαράθεση με τους εργοδότες τους, αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν στον τρόπο επιμερισμού των νέων ασφαλιστικών εισφορών. Βάσει πρόσφατης εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, ο ΕΦΚΑ θα παίζει το ρόλο του «διαιτητή» αλλά θα έχει και την ευθύνη της τελικής απόφασης, καλώντας τον εργοδότη να προσκομίσει δικαιολογητικά που υποστηρίζουν τυχόν άρνηση του να καταβάλλει την εισφορά. Έχει στηθεί ο ανάλογος διοικητικός μηχανισμός στον ΕΦΚΑ, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που θα αποβούν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς;

Είναι αδιανόητο και απαράδεχτο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να οδηγεί με τις αποφάσεις της σε ευθεία αντιπαράθεση εργοδότες και εργαζόμενους αντί να επιδιώκει το αντίθετο. Μονότονη η απάντησή μου: Δεν έχει στηθεί κανένας διοικητικός μηχανισμός στον ΕΦΚΑ. Δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία για άμεση εφαρμογή του νόμου. Χιλιάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με δυσεπίλυτα προβλήματα. Τα Μ.Μ.Ε. καθημερινά αναφέρονται με εκτενή ρεπορτάζ στο συγκεκριμένο θέμα. Επομένως, ποια εύρυθμη λειτουργία του ΕΦΚΑ αναμένετε;

Δείτε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Θεοδωρίδη στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Epsilon7.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Αγρότες, Ασφαλιστικές εισφορές, Μπλοκάκι, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, ΕΦΚΑ, Πρόσωπα > Θεοδωρίδης, Πρόεδρος ΙΚΑ