05/01/17 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2017. Πρώτη εβδομάδα του χρόνου και ελπίζουμε η στήλη να κάνει καλό ποδαρικό, έτσι ώστε να έχει μόνο καλά νέα να σας μεταδώσει όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, σκεφτόμαστε θετικά, δεν εθελοτυφλούμε και δεν σταματάμε να ελπίζουμε ότι κάπου εκεί υπάρχουν καλύτερες ημέρες για όλους μας και σε λίγο θα εμφανιστούν.

Βέβαια στην παγκόσμια γειτονιά μας ο νέος χρόνος δεν άρχισε με τις καλύτερες προοπτικές. Η γειτονική μας Τουρκία έγινε πάλι στόχος τρομοκρατών και ο «οπλοφόρος Άγιος Βασίλης», σκόρπισε θάνατο αντί για ευτυχία. Και όλα αυτά, σε ένα από τα δέκα γνωστότερα club του κόσμου, στο Reina της Κωνσταντινούπολης, υποτίθεται έναν πολύ καλά φυλασσόμενο χώρο. Ο φονταμενταλισμός μαζί με την απαρέσκεια για τη ζωή αυτού που τρομοκρατεί, τελικά αποδεικνύεται ένα πολύ εκρηκτικό μείγμα που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπισθεί, όσα μέτρα και αν ληφθούν.

Φορολογικά, ο χρόνος μπήκε με το δεξί… χέρι απλωμένο από την μεριά του κράτους ζητώντας μας όλο και περισσότερους φόρους, αυξάνοντας συνεχώς τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα και κάνοντας πλέον και την απλή βόλτα με το αυτοκίνητο, υπολογίσιμη πολυτέλεια. Ίσως στο σημείο αυτό θα πρέπει να ξαναδιαβάσουμε την πολύ πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ένας από τους μεγαλύτερους σήμερα οικονομολόγους, ο Arthur Laffer (καμπύλη Laffer κλπ.) που είπε τα αυτονόητα. Το ύψος των φόρων στην Ελλάδα είναι «εγκληματικό», οποιαδήποτε φορολογία πάνω από το 20%, τροφοδοτεί άμεσα την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή και τελικά οι φόροι μειώνονται αντί να αυξάνονται και σε κάθε περίπτωση, η Ευρωζώνη δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος της παγκόσμιας οικονομίας. Πιστεύουμε ότι ο Laffer είναι ένας γνήσιος οικονομολόγος που έρχεται και δίνει απαντήσεις σε πραγματικά, υπαρκτά προβλήματα και αφήνει σε άλλους να απαντήσουν αν ένα οικονομικό πρόβλημα στο Hong – Kong προκαλεί οικονομικό σεισμό στην Ελλάδα, επειδή υπάρχει το Domino Effect, το Butterfly Effect, η το Chaos Theory. Η Ελλάδα δεν έχει εξεταστική περίοδο σε οικονομική σχολή, αλλά υπαρκτά και πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ένα άλλο «χαριτωμένο» για την χρονιά που άρχισε, έχει να κάνει με το άρθρο 39 του Ν. 4387/2016, σχετικά με την ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών. Γενικά, πρόκειται για άλλη μια εργασιακή ομάδα που ενώ καλείται να καταβάλει υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές (26,95% επιβάλλονται τυπικά σε κάθε έσοδο από επαγγελματική δραστηριότητα), τελικά νοιώθει ανασφάλιστη, αναλογιζόμενη το βάθος χρόνου και το ελάχιστο ποσό της μελλούμενης σύνταξης, καθώς και την οριακή ποιότητα των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών παροχών. Σε μια χώρα που παράγει συνταξιούχους, η δε νέα γενιά είτε παραμένει άνεργη, είτε οδεύει σε άλλες χώρες, το μέλλον της λέξεως «σύνταξη» είναι αβέβαιο και συνεχώς μειούμενο ως ποσό.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ένα δελτίο τύπου, σύμφωνα με το οποίο από τα στοιχεία για την επιχειρηματικότητα και τις μεταβολές σύστασης – διαγραφής εταιρειών, αποτελεί μύθο η μετανάστευση ελληνικών επιχειρήσεων, σε όμορες κυρίως χώρες. Φυσικά, η προσέγγιση του Υπ. Οικονομικών, αν και εθνικά ορθή, αποδίδει την μία όψη μόνο του νομίσματος, επειδή ασφαλή στοιχεία, μπορούν να ανακτηθούν μόνο από τις γείτονες χώρες και κυρίως τη Βουλγαρία και την Κύπρο, από όπου μπορεί να φανεί ο αριθμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με Έλληνες μετόχους.

Και για να μην αναφερόμαστε συνέχεια σε αρνητικά στοιχεία, πρώτη εβδομάδα του χρόνου, το καλό νέο της εβδομάδας (ΠΟΛ.1205/2016 Παράταση προθεσμίας για την εμπρόθεσμη καταβολή τελών κυκλοφορίας έτους 2017 και για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία.), είναι η παράταση σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία μπορούν να καταβληθούν έως και την 9η του τρέχοντος μήνα.

Σύμφωνα με απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. (ΔΕΛ Β1189202 ΕΞ 2016), σχετικά με τον αριθμό των ελέγχων τους οποίους πρόκειται να διενεργήσουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 4270/30.12.2016), ορίστηκε ότι το έτος 2017 θα διενεργηθούν τρεις χιλιάδες πεντακόσιοι (3.500) πλήρεις φορολογικοί έλεγχοι και δεκαεννέα χιλιάδες οκτακόσιοι (19.800) μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ, ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π, και Δ.Ο.Υ. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, το εξήντα τοις εκατό (60%) θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας (2012-2016).

Στο μεταξύ, όλα φαίνεται να είναι έτοιμα (ή σχεδόν έτοιμα), ώστε εφέτος οι φορολογικές δηλώσεις να υποβληθούν εμπρόθεσμα. Πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι για πρώτη φόρα μετά από χρόνια να τηρηθούν τα χρονικά πλαίσια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έτσι ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο των προηγούμενων ετών με τις συνεχείς παρατάσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια καθώς αυξήθηκαν οι συντελεστές φορολόγησης. Οι συντελεστές φόρου 11% και 33% αυξάνονται σε 15% και 35%, ενώ προστίθεται και νέος υψηλός συντελεστής 45% για ετήσια ποσά ενοικίων πάνω από 35.000 ευρώ.

Από το μέτωπο των αποδείξεων αγορών και του πλαστικού χρήματος, ειδικό λογαριασμό στο Taxis στο οποίο οι φορολογούμενοι θα βλέπουν τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με την κάρτα τους για την εξασφάλιση του αφορολόγητου θα δημιουργήσει το ΥΠΟΙΚ. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα στο Taxis, όπου κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να βλέπει online τις δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει με την κάρτα. Τα ποσοστά κατανάλωσης μέσω πλαστικού χρήματος σε σχέση με το εισόδημα, κυμαίνονται από 10% έως και 20% με πλαφόν κατανάλωσης τα 30.000€, όσοι όμως δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν σε «ηλεκτρονικές» αποδείξεις τα παραπάνω ποσοστά, θα πληρώνουν πέναλτι 22% επί του ποσού που δεν συνέλλεξαν. Φυσικά όλα αυτά θα συνέβαιναν από την 1η του νέου χρόνου. Προς το παρών, το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ανέτοιμο να εφαρμόσει τον νέο νόμο για τη χρήση του «πλαστικού χρήματος», με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μη γνωρίζουν ακόμα ποιες αποδείξεις θα αναγνωρίζονται και εάν χρειάζεται να συγκεντρώνουν ακόμα και χάρτινες αποδείξεις. Όλα τα παραπάνω ενόψει της αναμονής της σχετικής Υπουργικής απόφασης. Ωστόσο, ακόμα και εάν εκδοθεί άμεσα η απόφαση, το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των αποδείξεων θα καθυστερήσει να τεθεί σε εφαρμογή και ενδεχομένως ο Ιανουάριος να χαθεί.

Γενικά, ο καινούργιος χρόνος ήρθε με ένα σωρό γρίφους, κληρονομιά από το δίσεκτο 2016. Για παράδειγμα, το μεγάλο θέμα «μπλοκάκια» και το Υπουργείο Εργασίας. Γρίφος παραμένει ακόμα ο τρόπος που θα πετύχει το υπουργείο Εργασίας να αναγκάσει τους εργοδότες να καλύπτουν την εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση εργαζόμενου που αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, και να μην μετακυλήσουν τελικά το βάρος στον μισθό του εργαζόμενου. Ακόμα, δεν έχει διευκρινιστεί πως θα διασφαλίζεται κι ο εργοδότης ότι ο εργαζόμενος δεν έχει περισσότερες από δύο εργασίες με μπλοκάκι. Εν δυνάμει, κλειδί στην όλη διαδικασία αποτελεί η ειδική πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται οι αναγγελίες συμβάσεων με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε αναμονή.

Άλλη μία σημαντική απόφαση της Δικαιοσύνης, στην προσπάθειά της να θέσει όρους στην αυθαίρετη και αναπόδεικτη ονομασία ως «φοροδιαφυγής», κάθε οικονομικής ή τραπεζικής πράξης των φορολογουμένων. Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (7μελής σύνθεση) αποφάνθηκε ότι οι φορολογικές αρχές οφείλουν τεκμηριωμένα να αποδεικνύουν ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν εξέδωσε δελτίο παροχής υπηρεσιών για τα ποσά που βρέθηκαν στον τραπεζικό του λογαριασμό και είναι πάνω από τα δηλωθέντα εισοδήματά του, προκειμένου να μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα. Όπως αναφέρει το ΣτΕ, η φορολογική αρχή εάν δεν προβεί σε τεκμηριωμένη κρίση, αλλά «απλώς θεωρεί ότι πρόκειται για περιουσιακή προσαύξηση άγνωστης προέλευσης (επομένως, δυνάμενη να προέρχεται και από πηγή ή αιτία μη αναγόμενη στην άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος) και, συνακόλουθα, βάσει των διατάξεων του άρθρου 48 παρ. 3 του ΚΦΕ, για εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων», τότε στην περίπτωση αυτή δεν ανταποκρίνεται στο βάρος της απόδειξης όπως έχει την υποχρέωση και τα πρόστιμα ακυρώνονται.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση Βουλευτού η Υφυπουργός Οικονομικών κα. Κατερίνα Παπανάτσιου σχετικά με τα δημοσιεύματα εφημερίδων στα οποία αναφέρεται ότι με τη λειτουργία του περιουσιολογίου, θα έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα ο φορολογικός ελεγκτής να ελέγξει ακόμη και τις προσωπικές θυρίδες των πολιτών, αλλά και για τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί για το αν θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι όλα τα κινητά μεγάλης αξίας, δήλωσε ότι : «στο περιουσιολόγιο του οποίου η ηλεκτρονική εφαρμογή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, θα περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων. Αντιθέτως δεν θα περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρείες που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 2687/1953 (Α' 317) και του ν. 27/1975 (Α' 77)».

Φτωχή σε φορολογικές και γενικά οικονομικές ειδήσεις η εβδομάδα που πέρασε, πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου και μάλιστα με μικρότερη εργασιακή διάρκεια, μιας και αύριο θα γιορτάσουμε τα Θεοφάνεια. Για την εβδομάδα που έρχεται και για το «πολικό ψύχος» που αναμένεται να μας επισκεφτεί, σίγουρα θα υπάρξει ανασύνταξη της Κυβέρνησης, επειδή τα προβλήματα είναι πολλά, η αξιολόγηση δεν φαίνεται να προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανώς πλέον αποστασιοποιείται από το πρόγραμμα, οι Γερμανικές εκλογές «φρενάρουν» κάποιες θεαματικές εξελίξεις και γενικά, η αναστροφή της οικονομικής κατάστασης χρειάζεται πολύ προσπάθεια.

Για την εβδομάδα που έρχεται, αναμένουμε (όπως και τους επόμενους μήνες γενικώς) διευκρινίσεις. Διευκρινίσεις για τον ΕΦΚΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές, διευκρινίσεις για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και τις υποχρεώσεις επιχειρήσεων και φορολογουμένων, διευκρινίσεις για την επιβολή των ειδικών φόρων κατανάλωσης, όπως στον καφέ, που έκανε την εμφάνισή του από τις 1/1/2017 εκτινάσσοντας το κόστος του καφέ και οι εγκύκλιοι της τελευταίας στιγμής ως συνήθως αφήνουν αναπάντητα μια σειρά από ερωτήματα.

Επίσης, τρέχουν και οι συζητήσεις για το μείζον εθνικό θέμα της Κύπρου, όπου εκεί μεν τα πράγματα δείχνουν αισιόδοξα, αλλά την τελική απόφαση θα την έχει ο Κυπριακός λαός (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι), που θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Και όλα αυτά, σε μια δύσκολη εποχή για τη γείτονα Τουρκία, όπου ο φόβος πλέον πλανάται στην καθημερινότητά της με άγνωστες συνέπειες και εξελίξεις.

Για εσάς τους τυχερούς που θα επιστρέψετε στην εργασία σας την εβδομάδα που μας έρχεται, μετά από χειμερινές διακοπές, για τους μαθητές και φοιτητές που θα ξεκινήσουν ξανά τα μαθήματά τους και για όλους του υπόλοιπους που προλάβαμε ήδη μια γεύση από την πρώτη εργασιακή εβδομάδα του χρόνου, καλή εργασιακή και όχι μόνο χρονιά. Διασκεδάστε το τριήμερο που έρχεται, φωτιστείτε από την αυριανή ημέρα των Θεοφανείων και ετοιμαστείτε για «αχαλίνωτες» αγορές την εβδομάδα που έρχεται, μιας και στις 9 του μηνός ξεκινάνε οι εκπτώσεις. Καλό τριήμερο σε όλους σας.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Taxisnet, Αποδείξεις, Τέλη κυκλοφορίας, Συντάξεις, Εκπτώσεις, ΓΓΔΕ, ΣτΕ, Περιουσιολόγιο, ΥΠΟΙΚ, ΕΦΚ, Μπλοκάκια, ΕΦΚΑ, Ηλεκτρονικές πληρομές, LAFFER