04/06/08 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Πλησιάζει στο 100% του ΑΕΠ η δανειακή επιβάρυνση επιχειρήσεων - νοικοκυριών

Mε τον παραγόμενο πλούτο –ΑΕΠ– της χώρας θα ισοδυναμεί σε λίγο καιρό το σύνολο του δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών ως αποτέλεσμα του υψηλού ρυθμού αύξησης που καταγράφει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η τραπεζική χρηματοδότηση.

Ο υψηλός ρυθμός αύξησης που σημειώνει το τελευταίο διάστημα ο τραπεζικός δανεισμός, έχει οδηγήσει με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του 2008 τη δανειακή επιβάρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο 96,7% του ΑΕΠ, ποσοστό ωστόσο που παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι στη ΖτΕ (133,3%).

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η οικονομική διεύθυνση της Alpha Bank, το χρέος των νοικοκυριών ανήλθε με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του 2008, στο 46,3% του ΑΕΠ, έναντι 59,9% στη ΖτΕ, ενώ η δανειακή επιβάρυνση των επιχειρήσεων ανήλθε στο 50,4% του ΑΕΠ, έναντι 73,4% στη ΖτΕ. Σε ό,τι αφορά σε επιμέρους στοιχεία, τα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν στις 31 Μαρτίου 2008 στο 30,7% του ΑΕΠ έναντι 44,2% στην ευρωζώνη, ενώ τα δάνεια καταναλωτικής πίστης διαμορφώθηκαν στο 15,6% του ΑΕΠ όταν το ίδιο ποσοστό στη ΖτΕ είναι σχεδόν το ίδιο (15,7%)

Σημειώνεται, πάντως, ότι η διαφορά του τραπεζικού δανεισμού των νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ, έναντι του αντιστοίχου της ΖτΕ περιορίστηκε τον Μάρτ.’08 σε 13,6 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 14,7 ποσοστιαίων μονάδων τον Δεκ.’07.

Γιατί αυξάνεται ο δανεισμός
Ειδικότερα, η αύξηση των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2008 αντανακλά, σύμφωνα με την Alpha Bank, τόσο την αύξηση των χρηματοδοτήσεων για κεφάλαιο κινήσεως, μετά την υψηλή αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, όσο και την αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων, που σε εθνικολογιστική βάση διευρύνθηκαν κατά 10,3% σε σταθερές τιμές το 2007 και αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου κατά 9,6% το 2008.

Συμβατή με την αύξηση των επενδύσεων είναι και η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων προς τις επιχειρήσεις, όπως σημειώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Αναφορικά με τους επιμέρους κλάδους επισημαίνεται η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης:

α) Προς τον Τουρισμό, λόγω της διαφαινόμενης αυξημένης δραστηριότητας στον κλάδο, εν όψει και της νέας τουριστικής περιόδου το 2008, στην οποία αναμένεται ικανοποιητική αύξηση τουριστικής κίνησης και

β) προς τη Ναυτιλία, λόγω και της συνεχιζόμενης διαδικασίας ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του εμπορικού στόλου και της συνεχιζόμενης ανατίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Για την ίδια περίοδο περιορίσθηκε ελαφρά ο ρυθμός αύξησης των πιστώσεων προς τα νοικοκυριά παραμένοντας εντούτοις σε υψηλό επίπεδο. Η υποχώρηση του ρυθμού είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, φυσιολογική και οφείλεται στη σταδιακή ωρίμαση της αγοράς στην Ελλάδα καθώς και στην επιβράδυνση της δραστηριότητας στην αγορά κατοικιών.


4/6/2008
Πηγή: www.express.gr


comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.