12/07/16 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Γ. Κατρούγκαλος, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλλήλεγγύης

Ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη είναι οι καταστατικές αρχές της αριστεράς που διέπουν και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος απαντά στο Epsilon7 για τις αντιδράσεις που προκάλεσε και προκαλεί η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό και παράλληλα χαράσσει την κυβερνητική γραμμή στα εργασιακά.

Ο Υπουργός Εργασίας αντιπαρέρχεται τις επιφυλάξεις που εκφράζουν κόμματα, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς για την ικανότητα των πολιτών να σηκώσουν τα νέα βάρη του νέου Μνημονίου. «Τώρα που τελείωσε, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η περίοδος της πολιτικής αβεβαιότητας, δρομολογήθηκε η ελάφρυνση του χρέους και 4 δις ευρώ θα «πέσουν» στην αγορά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα», είναι η χαρακτηριστική του απάντηση.

Περαιτέρω, ο κύριος Υπουργός διαβεβαιώνει πως το νέο Ασφαλιστικό διασφαλίζει τις συντάξεις των μελλοντικών γενεών και μάλιστα των πιο ευάλωτων τμημάτων της κοινωνίας.

Προαναγγέλλει μάλιστα ακόμη και αυξήσεις στις συντάξεις από το 2018 για κατηγορίες παλαιών συνταξιούχων, εφόσον αυτό προκύψει από το νέο υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών τους.

Ο κύριος Κατρούγκαλος υποστηρίζει πως η μεταρρύθμιση δεν έδωσε βάρος μόνο στις αυξήσεις εισφορών αλλά και στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, μέσα από την ενοποίηση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών Αναφορικά με την επόμενη κρίσιμη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου με το κουαρτέτο για τα εργασιακά, ο Υπουργός Εργασίας αποδίδει σε «ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές» προσπάθεια νέας απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, εμμένοντας στην στρατηγική του στόχευση για αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, με βάση το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο.

Ε7 |  H κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ένα Μνημόνιο που φέρνει πολλά νέα βάρη, ενώ η κόπωση των πολιτών και των επιχειρήσεων από τα συνεχόμενα χρόνια λιτότητας απειλεί να διαψεύσει τις προσδοκίες για αύξηση των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Υπό αυτές τις συνθήκες πιστεύετε ότι θα κερδίσετε το στοίχημα της ανάπτυξης, η οποία αποτελεί όρο βιωσιμότητας και για το νέο Ασφαλιστικό;

Δεν εφαρμόζουμε απλώς μνημονιακές υποχρεώσεις. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, εφόσον αναγκασθήκαμε, ενόψει της εναλλακτικής της άτακτης χρεοκοπίας, να προβούμε στον αναγκαστικό συμβιβασμό του Ιουλίου. Η στρατηγική μας, όμως, έγκειται στο να εξουδετερώνουμε τις νεοφιλελεύθερες αιχμές των μνημονίων με μέτρα δικής μας, αντίθετης στόχευσης. Αυτό επιχειρήσαμε κατ’ εξοχήν με το ασφαλιστικό, που αποτελεί ελληνική μεταρρύθμιση με προοδευτικό πρόσημο, αφού βασίζεται στις καταστατικές αρχές της αριστεράς, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Τώρα που τελείωσε, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η περίοδος της πολιτικής αβεβαιότητας, δρομολογήθηκε η ελάφρυνση του χρέους και 4 δις ευρώ θα «πέσουν» στην αγορά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα. Να γυρίσουμε στην ανάπτυξη και μάλιστα μία ανάπτυξη που θα ωφελεί όλο το λαό, όχι μόνο τους λίγους.

Ε7 |  Έχετε δηλώσει πως στην πλήρη ωρίμανση του συστήματος, το 2018, θα διορθωθούν ορισμένες αδυναμίες και ότι τα όρια για 2000 ευρώ μεικτά στη μία σύνταξη και 3000 στις πολλαπλές είναι προσωρινά. Εννοείται πως μπορεί το 2018 να δούμε αυξήσεις συντάξεων; Για ποιους και από τι θα εξαρτηθεί;

Τα όρια των 2.000 και 3.000 ευρώ ισχύουν για τους παλαιούς συνταξιούχους, όχι για όσους θα πάρουν σύνταξη με το νέο σύστημα. Δεν αποτελούν, άλλωστε, περικοπή, αλλά απλώς αναστολή της καταβολής του επιπλέον ποσού. Μετά το 2018, εφόσον οι συντάξεις των δικαιούχων και με το νέο υπολογισμό υπερβαίνουν τα όρια αυτά θα αρχίσει εκ νέου να τους καταβάλλεται το επιπλέον ποσό. Εκτός από την κατηγορία αυτή, το 2018 θα δουν αυξήσεις και όσοι από τους παλαιούς συνταξιούχους είχαν σχετικά χαμηλότερες συντάξεις, μια που αυτούς κυρίως ευνοεί το νέο σύστημα.

Ε7 |  Μία από τις πλέον ισχυρές ενστάσεις στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι πως οι ειλικρινείς ασφαλισμένοι καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά καταβάλλοντας υψηλότερες εισφορές. Δικηγόροι, οικονομολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί και άλλοι, υποστηρίζουν πως πλέον οδηγούνται είτε σε αναστολή λειτουργίας είτε σε φοροαποφυγή, είτε σε επαγγελματική μετανάστευση στο εξωτερικό. Γιατί δεν δώσατε μεγαλύτερη έμφαση στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, ώστε η κατανομή των νέων βαρών να μην είναι σε βάρος των συνεπών;

Μα, αντιθέτως, δίνουμε έμφαση στην καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής. Για το λόγο αυτό με το νόμο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ενοποιήσαμε το μηχανισμό είσπραξης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και προβλέψαμε και σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού των εισφορών. Περαιτέρω, ενισχύουμε με νέες προσλήψεις τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, έχουμε προγραμματική σύμβαση μεταφοράς τεχνογνωσίας με τη ΔΟΕ.

Εμείς, άλλωστε, δεν έχουμε ανοίξει για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό τους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ και των άλλων σχετικών λιστών;

Ε7 |  Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Εσείς έχετε απαντήσει πως την απώλειά του καλύπτουν η Εθνική Σύνταξη και το Εθνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Ωστόσο το ΕΚΑΣ είναι παροχή με εισοδηματικά κριτήρια ενώ η Εθνική Σύνταξη αποτελεί τμήμα της συνολικής σύνταξης και το Εθνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα έχει διαφορετικά κριτήρια και είναι ακόμα στην αρχική του φάση. Πόσοι από αυτούς που έως το 2019 θα χάσουν οριστικά το ΕΚΑΣ θα το αναπληρώσουν με αυτούς τους δύο τρόπους; Μήπως μεγάλο μέρος όσων το χάσουν δεν θα το αναπληρώσουν ποτέ;

Η κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν είναι τμήμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ψηφίσθηκε με το νόμο 4336/2015 και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και προαναγγελόταν ήδη από το email Χαρδούβελη. Ως μέσο καταπολέμησης της φτώχειας των ηλικιωμένων εμείς πράγματι θεπίσαμε την εθνική σύνταξη, η οποία δίνεται σε όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και έτσι είναι πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας.

Για όσους χάνουν το ΕΚΑΣ ήδη προβλέψαμε ότι θα διατηρήσουν το δικαίωμα χαμηλότερης φαρμακευτικής δαπάνης και σκοπεύουμε να λάβουμε και συμπληρωματικά μέτρα.

Ε7 |  Για τα εργασιακά έχετε δηλώσει πως θα προσπαθήσετε να επαναφέρετε στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Θα επιδιώξετε την από κατάσταση των κλαδικών συμβάσεων; Υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης με τους δανειστές σε αυτή τη κατεύθυνση, τη στιγμή που δημοσιεύματα αναφέρουν ότι παραμένουν οι πιέσεις εκ μέρους τους για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέα μείωση του κατώτατου μισθού, ακόμη και κατάργηση 13ου και 14ου μισθού;

Η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποτελεί το βασικό μας στόχο, γιατί η κατάργησή τους συνιστά εισιτήριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρώπη. Επιδιώκουμε να απομονώσουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές που θέλουν ακόμη μεγαλύτερη απορρύθμιση και θα τα καταφέρουμε, όπως ήδη κάναμε στην διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό. Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού ουδέποτε ζήτησαν οι δανειστές, ούτε περιλαμβάνεται στο μνημόνιο. Όπως έχω καταγγείλει επανειλημμένα, το θέμα κίνησαν τα μέσα της διαπλοκής, σε μια προσπάθεια να ξαναζωντανέψουν το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που τερμάτισε η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δείτε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Κατρούγκαλου στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου του περιοδικού Epsilon7comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΚΑΣ, Συνταξιούχοι, Συντάξεις, Ασφαλιστικό, Υπουργείο Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόσωπα > Κατρούγκαλος