08/06/16 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Γ. Βερνίκος, Πρόεδρος της ΟΚΕ

Το δύσκολο, αλλά άκρως απαραίτητο έργο της σύνθεσης των απόψεων των κοινωνικών εταίρων και των διαφορετικών επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων πάνω σε σημαντικά και επίκαιρα θέματα επιτελεί στη χώρα μας η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Περισσότερες από 300 «Γνώμες» έχει εκφράσει η ΟΚΕ και ο Πρόεδρος της κ. Γιώργος Βερνίκος επισημαίνει στο Epsilon7 πως η ανάγκη για κοινωνικό διάλογο είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ.

Ο κύριος Βερνίκος υποστηρίζει πως ο κατεπείγον χαρακτήρας των νομοθετημάτων των τελευταίων ετών δυσκόλεψε το έργο της ΟΚΕ, ενώ αναλύει το αναπτυξιακό όραμα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής : «Η Ελλάδα του μέλλοντος να ενθαρρύνει τις ιδέες και τη δημιουργικότητα και ν’ αξιοποιεί στο έπακρο τα συγκριτικά, ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα».

Για τον τελευταίο ασφαλιστικό – φορολογικό νόμο ο Πρόεδρος της ΟΚΕ σημειώνει πως είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πετύχει τα εισπρακτικά αποτελέσματα που επιδιώκει και εκφράζει την ευχή να επανεξεταστούν ορισμένες από τις επιβαρύνσεις που δημιουργεί στις επιχειρήσεις, Υποστηρίζει πως η έλλειψη τολμηρών πολιτικών αποφάσεων είναι η αιτία της υψηλής εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής.

Τονίζει επίσης πως οι πολλές αβεβαιότητες πλήττουν την οικονομία, ενώ δηλώνει πως αγωνία υπάρχει φέτος και για την πορεία του τουρισμού, παρότι έχει σταθερά καλή πορεία όλα τα χρόνια της κρίσης.

Για το προσφυγικό, ο κύριος Βερνίκος υπογραμμίζει πως είναι επείγον να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική μετανάστευσης, με πολύπλευρη βοήθεια στις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

E7 | Η καθυστέρηση της αξιολόγησης από τους Θεσμούς δημιούργησε νέα αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας. Σενάρια εκλογών διακινούνται ακόμη και στην περίπτωση συμφωνίας με τους εταίρους, αν η κυβέρνηση κρίνει πως χρειάζεται την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία για την «επικύρωση» των νέων μέτρων. Μπορεί η πραγματική οικονομία να αντέξει μια νέα εκλογική αναμέτρηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Πως αξιολογούν αυτό το ενδεχόμενο οι εργοδοτικές και εργατικές ενώσεις που διαβουλεύονται στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή;

Σίγουρα η αβεβαιότητα επηρεάζει την πραγματική οικονομία. Σήμερα είμαστε γεμάτοι από αβεβαιότητες: για την αξιολόγηση, το προσφυγικό, τις αντοχές και τη λειτουργία του τραπεζικό συστήματος και τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα σύντομης εκλογικής αναμέτρησης. Άλλωστε αυτό αφορά τη Βουλή των Ελλήνων και όχι την ΟΚΕ. Όπως και να ‘χει, το βασικό και σταθερό ζητούμενό μας πρέπει να είναι η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας, που σημαίνει εμπιστοσύνη για επενδύσεις, εμπιστοσύνη για σωστή διακυβέρνηση και μείωση της εγκληματικότητας και της ανομίας.

E7 | Με την γνωμοδότησή της η ΟΚΕ ουσιαστικά αποδόμησε την επιχειρηματολογία του Υπουργείου Εργασίας για την αναγκαιότητα και αποτελεσματικότητα των διατάξεων που περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Εφόσον εκτιμάτε ότι η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές φθάσει το 55%, πόσο πιθανή είναι εν τέλει η μη πληρωμή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων από μεγάλη μερίδα των πολιτών, που θα οδηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία σε νέο αδιέξοδο;

Κατ’ αρχήν δεν θα υιοθετούσα τη χρήση ορολογίας όπως «αποδομεί». Σκοπός της ΟΚΕ δεν είναι να αποδομεί, αλλά να διατυπώνει προβληματισμούς και προτάσεις για να συμβάλει στην «οικοδόμηση» της ανάπτυξης, που είναι ο κοινός στόχος. Τώρα, ως προς το ερώτημά σας, ναι είναι γεγονός ότι η αύξηση των φόρων και των εισφορών που έρχεται σε συνέχεια άλλων αυξήσεων, δημιουργεί κίνητρα για άδηλη εργασία, για μετακίνηση της επιχειρηματικής έδρας στο εξωτερικό και βέβαια πιέζει και τους εργοδότες που θέλουν να είναι νόμιμοι στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις να απολύσουν ή να μειώσουν μισθούς. Καθίσταται λοιπόν εξαιρετικά αμφίβολο αν θα επιτευχθούν τα εισπρακτικά αποτελέσματα που προσδοκώνται, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι οι φορολογικές διατάξεις συμπληρώνονται με νέα αύξηση των έμμεσων φόρων και οι οποίοι αποτελούν την πλέον άδικη μορφή φορολογίας, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει η ΟΚΕ. Ελπίδα μου είναι να υπάρξει μετά από αυτό το πακέτο μέτρων, μία περίοδος ανάπαυλας χωρίς νέες εκπλήξεις, η οποία θα επιτρέψει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και των ιδιωτών και στη διάρκεια της οποίας θα επανεξετασθούν τα τελευταία μέτρα με στόχο αφενός τη μείωση της δυσβάσταχτης επιβάρυνσης που δημιουργούν, αφετέρου τη δημιουργία οικονομικών προϋποθέσεων και ψυχολογικού κλίματος για την ανάπτυξη.

E7 | Η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή είναι οι δύο μεγάλες πληγές της ελληνικής οικονομίας, αφού, εργοδότες και εργαζόμενοι βρίσκουν σε αυτές «καταφύγιο» και το κράτος πολλές «δικαιολογίες» για να κάνει τα στραβά μάτια. Πιστεύετε πως υπάρχει πραγματική βούληση για την αντιμετώπισή τους; Γιατί οι κοινωνικοί εταίροι δεν έχουν καταφέρει να συνεργασθούν αποτελεσματικά - μεταξύ τους και με τους κρατικούς λειτουργούς – για να τις καταπολεμήσουν;

Τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξαν τολμηρές πολιτικές αποφάσεις και αυτό γιατί, αν και όλοι γνώριζαν ποιες σημαντικές αλλαγές έπρεπε να γίνουν, φοβόντουσαν το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος που θα είχαν οι οποιεσδήποτε αλλαγές. Αυτή την ατολμία και αναβλητικότητα πληρώνουμε σήμερα πολύ ακριβά. Δεν έχουμε άλλο χρόνο όμως ή δικαιολογίες για απραξία. Θεωρώ ότι θα βοηθούσε η δημιουργία μιας Επιτροπής από εξειδικευμένους επιστήμονες για να επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο φορολογικό σύστημα στη χώρα, ένα σύστημα που αντί να πλήττει την επιχειρηματικότητα και τους μικρομεσαίους, θα επενδύει σε αναδιάρθρωση των μηχανισμών και των συστημάτων του κράτους, εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας και σταθεροποίησή της ώστε να είναι ελκυστική σε πιθανούς επενδυτές, δημιουργία γρήγορου συστήματος δικαιοσύνης το οποίο θα συμπεριλαμβάνει σύστημα εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών και το κυριότερο: αύξηση φόρων που θα συνδέονται ευθέως με την ανάπτυξη και το περιβάλλον της οικονομίας, αντί για αναγκαστική αύξηση φόρων που παρεμποδίζουν και πλήττουν κάθε νέα πρωτοβουλία.

E7 | Όλοι μιλούν για την ανάγκη ενός αναπτυξιακού «σοκ» που θα «αφυπνίσει» τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας. Προϋπόθεση όμως είναι η ύπαρξη ενός αναπτυξιακού «οράματος» αλλά και ενός συμπαγούς αναπτυξιακού σχεδίου. Υπάρχουν σήμερα αυτά, ως άξονες της κυβερνητικής πολιτικής και δράσης στην χώρα μας; Ποιες είναι οι προτάσεις της ΟΚΕ για την Ελλάδα της ανάπτυξης;

Όταν λέτε «όλοι», δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει. Ο καθένας έχει τελικά τη δική του αντίληψη σχετικά με τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και για τα αναπτυξιακά οράματα. Ο καθένας έχει το δικό του όραμα. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η μεγάλη ευθύνη της ΟΚΕ η οποία καλείται να συνθέσει αυτές τις απόψεις. Να προτείνει λύσεις, όχι μέσα από διασπαστικές λογικές, αλλά μέσα από κοινές προσπάθειες που θα ενισχύουν την έρευνα και την καινοτομία, θα στηρίζουν τη νέα και υγιή επιχειρηματικότητα, θα προάγουν τη χρήση τεχνολογιών, την εφεύρεση νέων προϊόντων και την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού μας σε όλα τα πεδία οικονομικής ανάπτυξης. Σημαντική προϋπόθεση είναι να έχουμε απλοποιημένες διαδικασίες και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή τους.

Η Ελλάδα του μέλλοντος καλείται να ενδυναμώσει τη θέση της στο διεθνές εμπόριο και να παράγει υπηρεσίες και προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία, να ενθαρρύνει τις ιδέες και τη δημιουργικότητα και ν’ αξιοποιεί στο έπακρο τα συγκριτικά, ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, όπως είναι το ανεπανάληπτο φυσικό της κάλλος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η κομβική γεωστρατηγική της θέση. Τουρισμός, ναυτιλία, επιλεγμένα γεωργικά προϊόντα, φάρμακα, start ups, υπηρεσίες υγείας, περιβαλλοντική βιομηχανία, παραγωγή ενέργειας και μεταποίηση, πρέπει οπωσδήποτε ν’ αποτελέσουν την αιχμή δόρατος του σύγχρονου αναπτυξιακού οράματός μας.

E7 | Η φωνή της ΟΚΕ τα τελευταία χρόνια δεν ακούγεται όσο θα έπρεπε από την Πολιτεία και την κοινωνία. Φταίνε μόνο οι κυβερνώντες, ή μήπως ευθύνεται και η ίδια η σύνθεση της ΟΚΕ, στην οποία δεν εκπροσωπούνται μεγάλες ομάδες πολιτών, όπως οι άνεργοι, οι νέοι καινοτόμοι επιχειρηματίες και οι έλληνες του εξωτερικού; Είναι ο θεσμός της ΟΚΕ ικανός, στα σημερινά, πρωτόγνωρα δεδομένα της ελληνικής κρίσης και στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης ψηφιακής οικονομίας να εκδίδει «γνώμες» και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα εξυπηρετούν την ευημερία του συνόλου και θα υπερβαίνουν τα συμφέροντα των κοινωνικών εταίρων;

Στόχος της νέας Διοίκησης της ΟΚΕ είναι η φωνή μας ν’ ακούγεται δυνατά και αυτό το κερδίζουμε βήμα-βήμα. Είναι κάτι που εξαρτάται από μας τους ίδιους και κανείς δεν το χαρίζει. Η δική μας θέληση και υπευθυνότητα λοιπόν είναι που θα καθορίσει την πορεία μας. Σε κάθε περίπτωση, η σύνθεση της ΟΚΕ και αντιπροσωπευτική και απόλυτα δημοκρατική είναι. Ο τριμερής διαχωρισμός των ομάδων της, έτσι όπως έχει, οφείλεται στο πρότυπο της ευρωπαϊκής ΟΚΕ, πάνω στην οποία άλλωστε στηρίζεται. Στην Ελλάδα η αλήθεια είναι ότι η Κοινωνία των Πολιτών βρίσκεται ακόμα σε πορεία διαμόρφωσης, ακόμη και σε σύγχυση, καθώς ούτε στο διάλογο είναι συνηθισμένη, ούτε και είναι εδραιωμένη η συμμετοχή της στις πολιτικές αποφάσεις.

Επιπλέον, ο ρόλος της ΟΚΕ δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα των περισσότερων νομοθετημάτων των τελευταίων ετών. Και φυσικά φταίει και το ότι, παρά τις δικές μας φιλότιμες προσπάθειες, η τελική απόφαση υιοθέτησης ενός μέτρου, ανήκει πάντα στη Βουλή -όπως και θα έπρεπε να είναι-, δε φέρει λοιπόν ευθύνη η ΟΚΕ ή η σύστασή της αν ο γνωμοδοτήσεις της δεν λαμβάνονται συχνά υπόψη. Παρόλα αυτά, πιστοί στο συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο μας, προσπαθούμε σταθερά, είτε ν’ ανοίγουμε το διάλογο για όλα τα μείζονα ζητήματα που έχουν οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις, όπως κάναμε και πρόσφατα με τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου για το προσφυγικό, είτε να γνωμοδοτούμε, επιτυγχάνοντας τη δύσκολη κάποιες φορές, αλλά και αναγκαία σύνθεση ανάμεσα στα μέλη μας και τις θέσεις τους, όπως και έγινε τώρα με το φορολογικό νομοσχέδιο. Το δε συνολικό έργο της ΟΚΕ έως σήμερα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι αξιοσημείωτα πυκνό και δείχνει ότι έχουμε φωνή και μάλιστα δυνατή: έχει εκφράσει περισσότερες από 300 «Γνώμες» πάνω σε σημαντικά και επίκαιρα θέματα.

Θα ήθελα τέλος να πω, ότι τώρα είναι που πιστεύουμε ότι η ανάγκη για κοινωνικό διάλογο είναι πιο έντονη και επιτακτική από ποτέ. Γιατί καμία μεταρρύθμιση και καμία πολιτική δε μπορεί να αποδώσει αν δεν έχει την κοινωνική αποδοχή και δεν έχει προκύψει μέσα από διάλογο.

Δείτε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Βερνίκου στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Epsilon7comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φοροδιαφυγή, Ασφαλιστικό, Εισφοροδιαφυγή, ΟΚΕ