04/03/14 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Ξαναδίνουν συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες!

Από τις άγαμες θυγατέρες ξεκινά η αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει μέρος ή και όλο το ποσό που αντιστοιχεί στη σύνταξη του θανόντα γονέα, που κόπηκε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013 στις ανύπανδρες θυγατέρες, δημοσίων  υπαλλήλων και ενστόλων.  

Αν και ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και κυρίως ο τρόπος αναδιανομής τους, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξετάζουν ήδη σενάρια επιστροφής του ποσού που κόπηκε, ή μέρους αυτού, καθώς θεωρούν πως τα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν το 2012 δημιούργησαν στρεβλώσεις και αδικίες. 

Πρόκειται για περίπου 30.000 άγαμες θυγατέρες που «σώθηκαν» από τις πρώτες περικοπές του 2010, είδαν όμως τη σύνταξη να κόβεται ή να περιορίζεται δραματικά από τις αρχές του 2013. 

Αναλυτικά, με το Μνημόνιο του 2010, καταργήθηκε η ισόβια σύνταξη και πλέον δεν αποδίδεται σε καμία άγαμη θυγατέρα.

Διατηρήθηκε βέβαια για τις ήδη δικαιούχες, περίπου 30.000 με 32.000 που είχαν δηλαδή κατοχυρώσει  συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, την 21η Ιουλίου 2010.

Το 2012, στο πλαίσιο ευρύτερων περικοπών σε χιλιάδες συνταξιούχους (που είχαν πληρώσει εισφορές για τη σύνταξη που μειώθηκε) επιβλήθηκαν περικοπές και στις ήδη συνταξιούχους άγαμες θυγατέρες. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο, αναδρομικά από 1-1-2013 ορίστηκε πλαφόν  κύριας σύνταξης για άγαμες θυγατέρες τα 720 ευρώ μηνιαίως ή 8.640 ευρώ τον χρόνο (720 Χ 12 μήνες =8.640), χωρίς να θίγονται πάντως οι επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα που λαμβάνουν. Η μείωση ξεκίνησε τον Αύγουστο, αναδρομικά και σε δόσεις.  

Παράλληλα, τέθηκαν εισοδηματικά κριτήρια, βάσει των οποίων αν η δικαιούχος  έχει εισοδήματα και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια, μισθούς κλπ), τότε το ετήσιο σύνολο των εισοδημάτων αυτών αφαιρείται από το ποσό των 8.640 ευρώ, με αποτέλεσμα η μηνιαία σύνταξη να μειωθεί για τις περισσότερες από 250-500 ευρώ. Σε περιπτώσεις μάλιστα που τα λοιπά εισοδήματα ξεπερνούσαν τα 8.640 ευρώ, έχασαν ολόκληρη τη σύνταξη. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η διακοπή ή η περικοπή της σύνταξης έγινε με βάση τα εισοδήματα του 2011 (δηλώσεις 2012), τα οποία όμως ήταν σημαντικά μειωμένα το 2013.

Για το λόγο αυτό, στο ΓΛΚ εξετάζουν σενάρια αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε κάποιες από τις άγαμες θυγατέρες να λάβουν εκ νέου τη σύνταξή τους. 

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί πριν από τις διπλές εκλογές του Μαΐου.
Μάλιστα, για να καμφθούν οι αντιδράσεις, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν παράλληλα με τη ρύθμιση να δημοσιοποιήσουν στοιχεία που προέκυψαν από τη διασταύρωση στοιχείων, βάσει των οποίων εκατοντάδες «άγαμες θυγατέρες» θα χάσουν την παροχή, επειδή είχαν αποκρύψει ότι είχαν παντρευτεί. 


4/3/2014
Πηγή:www.capital.gr

comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.