02/12/13 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Καθυστερεί ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ενός φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών αντιμετωπίζει και νέες καθυστερήσεις  καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παραμένουν διχασμένες σε κομβικά θέματα, μεταδίδει το Dow Jones Newswires. 

Η απόφαση του Βερολίνου να πιέσει για την προώθηση ενός φόρου που θα καλύπτει και τις συναλλαγές σε νομίσματα θα μπορούσε να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να παραβιάζει την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων στην Ε.Ε. αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο.  

Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες εννέα χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει στην προώθηση της πρότασης της Κομισιόν για την επιβολή εισφοράς στις συναλλαγές επί μετοχών, ομολόγων και παραγώγων. Ωστόσο, στην πρώτη τους συνάντηση σε διάστημα σχεδόν τριών μηνών την προηγούμενη Τετάρτη, οι αντιπρόσωποι των 11 κρατών συμφώνησαν ότι ο φόρος δεν θα μπει σε εφαρμογή μέχρι το 2015 το νωρίτερα, όπως αναφέρουν δύο πηγές στο πρακτορείο.  

Η αρχική πρόταση της Κομισιόν, η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, προέβλεπε την εφαρμογή του φόρου από την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο η Επιτροπή ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι θα καθυστερήσει για τουλάχιστον έξι μήνες.

"Καθώς τα 11 κράτη θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα συμβιβαστικό κείμενο και στη συνέχεια να συμφωνήσουν στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών... το 2015" φαίνεται να είναι πιο ρεαλιστικό, δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. δεν αναμένεται να συζητήσουν το σχέδιο στην επόμενη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες στις 10 Δεκεμβρίου (Ecofin) καθώς θα εστιάσουν την προσοχή τους στην οριστικοποίηση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει διαφορετικούς συντελεστές και ειδικότερα 0,1% για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που αφορούν τις μετοχές και τα ομόλογα και 0,01% για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που σχετίζονται με συμβάσεις παραγώγων.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει από τις 9 Σεπτεμβρίου καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περίμεναν το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. 

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο οι συνομιλίες έχουν ξαναρχίσει μετά τη συμφωνία στη Γερμανία μεταξύ των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων να προχωρήσουν με την εφαρμογή ενός φόρου που θα καλύπτει "τις μετοχές, τα ομόλογα, τα επενδυτικά πιστοποιητικά, τις συναλλαγές σε νομίσματα και τα παράγωγα".


2/12/2013
Πηγή:www.capital.gr

comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Χρηματοοικονομικές συναλλαγές