12/10/12 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Επιστολή Π.Ο.Φ.Ε.Ε.προς Υπουργείο Εργασίας-ΙΚΑ αλλαγή προθεσμιών ΑΠΔ-τ1 1% ΟΕΚ-ΟΕΕ-12,10,2012

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Ιουλιανού 42 – 46 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ.104 34
Τηλ.: 210-8253445 – FAX: 210-8253446
E – mail: pofee@otenet.gr Ιστοσελίδα: www.pofee.gr


Προς τον:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
κο ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
Κοινοποίηση:
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κο ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ κο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΚΚΟΡΗ
ΔΙΟΙΚΗΤΗ του Ι.Κ.Α. – Τ.Ε.Α.Μ. κο ΡΟΒΕΡΤΟ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. κο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟ
Πρόεδρο της Ε.Σ.Ε.Ε. κο ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΟΡΚΙΔΗ
Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων
Αρ. Πρωτοκ. Εξερχόμενου: 081
 
Αθήνα: 12 Οκτωβρίου 2012

Θέμα :Τεράστιο πρόβλημα δημιουργεί στον Κλάδο μας η μη νομοθετική κατοχύρωση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών Σεπτεμβρίου κατά 1,10%.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Η απόφασή σας (εύλογη κατά πολύ μεγάλο ποσοστό) για την έγκαιρη (με δελτίο τύπου του ΙΚΑ στις 20/9/12) δημοσιοποίηση μελλοντικής νομοθετικής μείωσης αναδρομικά από 1/9/12 των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1% ,λόγω κατάργησης των εργοδοτικών εισφορών υπέρ των καταργούμενων Οργανισμών Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) δημιούργησε τα εξής προβλήματα (μετά την μη ψήφιση της σχετικής διάταξης) που απαιτούν ΑΜΕΣΗ λήψη αποφάσεων από την πλευρά σας και δημοσιοποίηση λύσεων στα εξής:
1.- Οι εταιρίες πληροφορικής αναπροσάρμοσαν τα προγράμματά τους με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές
2.- Οι Συνάδελφοι ήδη έχουν τελειώσει με τις μισθοδοσίες του Σεπτεμβρίου
3.- Έχουν ήδη σταλεί ΑΠΔ τριμήνου 1/7-30/9/12 με τις μειωμένες εισφορές
4.- Ο Κλάδος μας εντός του Σεπτεμβρίου έχει πλήθος άλλων εργασιών και καταληκτικών ημερομηνιών (ΦΠΑ μηνιαίο και τριμήνου) που είναι αδύνατον να εξευρεθεί χρόνος για διορθώσεις
5.- Οι εταιρίες πληροφορικές μάλλον δεν προλαβαίνουν να στείλουν έγκαιρα τις νέες τροποποιημένες εκδόσεις
Εύλογα λοιπόν ζητούμε:

Την παράταση της υποβολής της ΑΠΔ (Γ΄τριμήνου και μηνός Σεπτεμβρίου) μέχρι και τις 19/11/2012.

Την πληρωμή των εισφορών του μηνός Σεπτεμβρίου-12 μέχρι και 09/11/2012

Την τροποποίηση ως ανταπόδοση και αναγνώριση της συμβολής του Κλάδου μας των άρ. 15Α και 16 του Κανονισμού Ι.Κ.Α. περί των καταληκτικών ημερομηνιών για υποβολή της Α.Π.Δ. όπως ισχύουν από 1/1/2010 βάσει της απόφασης Φ11321/12352/1071/ΦΕΚ τ.Β’ 1277/29-06-2009 με ανάλογη διαμόρφωση του άρθρου 35 του υπό κατάθεση νομοσχεδίου του Υπουργείου σας.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Σε ότι και να αποφασίσετε πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν ότι δεν πρέπει να «τιμωρηθούν» οι Συνάδελφοι που εφάρμοσαν ΕΓΚΑΙΡΑ τις οδηγίες της Διοίκησης του Ι.Κ.Α. αναλαμβάνοντας το κόστος διορθώσεων. Δεν αντέχουμε άλλο κόστος χωρίς ανταμοιβή.
Ο Κλάδος μας θέλει να του αναγνωρίσετε το δικαίωμα να πραγματικός «ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ» σας καθώς η υλοποίηση των αποφάσεων όλων των Οργανισμών του Υπουργείου σας «περνάει» από εμάς και πλέον οι επιχειρήσεις ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΚΟΣΤΟΣ.
Εδώ και τρία χρόνια αιτούμεθα, και ανά τρίμηνο, σταθερά την τροποποίηση των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής της Α.Π.Δ. που ορίσθηκαν με την ως άνω Υ.Α. και τον καθορισμό ως καταληκτικής ημερομηνίας για την Α.Π.Δ. την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα.
Και αυτό γιατί με τον ισχύοντα κανονισμό ορίζονται καταληκτικές ημερομηνίες ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ για ημέρες συνήθους αργίας (ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ) ή επισήμων ΑΡΓΙΩΝ.
Αυτό το «πρωτοφανές» συμβαίνει μόνον με τις καταληκτικές ημερομηνίες ηλεκτρονικής υποβολής της Α.Π.Δ. καθώς ακόμη και το Υπουργείο Οικονομικών έχει προσαρμόσει τις καταληκτικές ημερομηνίες της υποβολής στο Taxis σε αυτές των εργασίμων ημερών.
Και επιπλέον η προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία προχώρησε όχι απλά στην τροποποίηση του χρονικού διαστήματος (τριμηνιαία υποβολής ΑΠΔ) όχι μόνον σε μηνιαία υποβολή της Α.Π.Δ. αλλά και η διατήρηση της ίδιας μεθόδου καθορισμού των καταληκτικών ημερομηνιών .
Όλοι εμείς λοιπόν που αποτελούμε τους «χειριστές» του ΙΚΑΝΕΤ δηλώνουμε προκαταβολικά την αδυναμία μας αλλά και την άρνησή μας να υπηρετήσουμε την λογική της εξόντωσης της ανθρώπινης φύσης μας και της μετατροπής μας σε απρόσωπες επεκτάσεις υπολογιστικών μηχανών.

Λέμε ΝΑΙ στην έγκαιρη διασταύρωση των πληροφοριών ως προς την συνέπεια καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, αν και ο μήνας είναι υπερβολικός , καθώς οι επιχειρηματίες, εν μέσω της κρίσης, «παραβλέπουν» την υποχρεώσή τους να μας δώσουν έγκαιρα τα ασφαλιστικά ημερομίσθια των εργαζομένων τους καθώς ούτως ή άλλως δεν καταβάλλουν το σύνολο των αμοιβών ή αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές .

Όμως λέμε ΟΧΙ στην φυσική εξόντωσή μας λόγω της, πρόδηλης, αδυναμίας του μηχανογραφικού συστήματος του IKANET να υποστηρίξει την ταυτόχρονη υποβολή όλων των Α.Π.Δ. τις τελευταίες ημέρες του μήνα.

Προτείνουμε την διατήρηση της τρίμηνης υποβολής και στην χειρότερη περίπτωση την θέσπιση της δίμηνης ενώ σε κάθε περίπτωση διεκδικούμε τον καθορισμό σαν καταληκτική ημερομηνία την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την λήξη του τριμήνου ή το λιγότερο του διμήνου.
Τον τρόπο της διεκδίκησης του αιτήματός μας για αλλαγή των καταληκτικών ημερομηνιών είναι ανάγκη να μην τον αναλογισθούμε σήμερα και να επικρατήσει η κοινή λογική και να συνεχισθεί η καλή, όπως έως σήμερα, συνεργασία του Υπουργείου και της Διοίκησης του Ι.Κ.Α. με τον Κλάδο μας καθώς μόνον έτσι το Ι.Κ.Α. μπορεί να υλοποιήσει αυτά που σχεδιάζονται.
Είτε το παραδέχονται οι συντάκτες του νόμου είτε όχι η υλοποίηση όλων των διατάξεων που αφορούν σύντμιση περιόδων υποβολής Α.Π.Δ. μπορεί να γίνει μόνον με την συνεργασία του I.K.A. με τον Κλάδο μας, που με τεράστιο οικονομικό κόστος έχει στηρίξει την μηχανογράφηση του Ο.Π.Σ. Ι.Κ.Α. την προηγούμενη 10ετία αλλά πλέον οι οικονομικές συνθήκες μας έκαναν «αδύναμους» στο να ακολουθούμε κάθε εφάνταστο διοικητικό σχεδιασμό.
Όχι απλά χωρίς κανένα οικονομικό κίνητρο αλλά και με αντικίνητρα που μας οδηγούν να διανυκτερεύουμε στα γραφεία μας και να είμαστε, ελέγξτε τα στατιστικά δεδομένα, οι «καλύτεροι πελάτες» των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας που «δεν» παρέχει πλέον ο Ο.Α.Ε.Ε. , καθώς οι καρδιολόγοι, σε όλη την Ελλάδα, εισπράττουν 10€ κάθε μήνα για την έκδοση συνταγής για τα χαπάκια πίεσης που σχεδόν όλοι - με προϋπηρεσία πάνω από 10 έτη - λαμβάνουμε καθημερινά.

Εκ μέρους όλων ευχαριστούμε για τον εξορθολογισμό των προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της Α.Π.Δ. αν και πρέπει να είναι μια τυπική διαδικασία η «εμπρόθεσμη» υποβολή της και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα διαβάσουμε την σχετική τροποποίηση των άρ. 15Α και 16 του Κανονισμού Ι.Κ.Α. περί των καταληκτικών ημερομηνιών για υποβολή της Α.Π.Δ.
Διατελούμε με εκτίμηση

για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Πανίδης Αβραάμ

Ο Γενικός Γραμματέας
Πατέλης Γ. Νικόλαος


comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.