13/12/11 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Η Ιταλία άντλησε 7 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,95% για ένα έτος


Παρά τις τελευταίες αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, τελικά χθες το κόστος δανεισμού της Ιταλίας σημείωσε οριακή υποχώρηση. Συγκεκριμένα η Ρώμη διέθεσε έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας αξίας 7 δισ. ευρώ καταβάλλοντας επιτόκιο 5,95% έναντι 6,07% στη δημοπρασία του Νοεμβρίου.

Ισχυρή πρόκληση για την Ιταλία αποτελεί η δημοπρασία πενταετών ομολόγων αξίας 3 δισ. ευρώ, αύριο Τετάρτη, για τα οποία το επιτόκιο θα κυμανθεί στο 7%. Κατά την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η Ιταλία μπορεί να αντέξει για ένα διάστημα το υψηλό κόστος δανεισμού γιατί το χρέος της έχει μεγάλη διάρκεια λήξης. Σε έκθεσή της η BIS αναφέρει ότι η δαπάνη για τόκους του Iταλικού Δημοσίου θα αυξηθεί κατά 0,95% του ΑΕΠ της χώρας το 2012, εφόσον η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων παραμείνει στο επίπεδο - ρεκόρ 7,48%.

Η κυβέρνηση Μόντι καλείται να διαχειριστεί τη χείριστη κρίση χρέους εν μέσω μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων αυτή την εβδομάδα που οργανώνουν οι τρεις μεγαλύτερες εργατικές ομοσπονδίες κατά του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας ύψους 33 δισ. ευρώ.


13/12/2011
Πηγή: www.express.gr


comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.