20/09/11 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Με δηλώσεις επιφύλαξης η καταβολή της έκτακτης εισφοράς στις εφορίες

Με δηλώσεις επιφύλαξης καταφθάνουν στις εφορίες οι πολίτες, όσον αφορά την έκτακτη εισφορά. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία γραμμής νομικής άμυνας από την πλευρά των φορολογουμένων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η επιβολή της έκτακτης εισφοράς είναι αντισυνταγματική.

Στο παρελθόν, κύμα προσφυγών είχε προκαλέσει και η έκτακτη εισφορά του 2009 που είχε επιβάλλει ο υπουργος Οικονομικών της ΝΔ, Γιάννης Παπαθανασίου. Η εισφορά του 2009 κρίθηκε αντισυνταγματική από το Πρωτοδικείο, το Εφετείο ωστόσο αποφάνθηκε, όπως και το Β τμήμα του ΣτΕ, ότι είναι συνταγματική και τώρα αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αν κριθεί αντισυνταγματική και από την Ολομέλεια τότε το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει τα περίπου 300 εκ. ευρώ που έχει εισπράξει.

Οι φορολογούμενοι υποστηρίζουν:

Η εισφορά είναι αντισυνταγματική επειδή παραβιάζει την αρχή της μη αναδρομικής φορολόγησης των εισοδημάτων.

Παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς για μερικά ευρώ παραπάνω εισόδημα προκαλείται υπέρμετρη επιβάρυνση

Παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, διότι φορολογούνται και τα εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί αυτοτελώς, όπως τόκοι καταθέσεων, και

Παραβιάζεται η αρχή της παροχής έννομης προστασίας στους φορολογούμενους επειδή η διάταξη του νόμου για την εισφορά ορίζει ότι η κατάθεση προσφυγής δεν αναστέλλει την πληρωμή της.


20/09/2011
Πηγή: www.in.grcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.