28/07/11 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Πολιτικά

Εξηγήσεις ζητά η Κομισιόν για «ημιτελές» άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας εξηγήσεις για τους περιορισμούς που υπάρχουν στην απελευθέρωση του καθεστώτος εγκατάστασης δικηγορικών εταιρειών στη χώρα μας.
Την επιστολή δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες, για επαγγελματικούς κλάδους για τους οποίους οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια, όπως για τους μηχανικούς και τους συμβολαιογράφους.
Ειδικότερα, με την επιστολή της η Κομισιόν ζητάει να μάθει τους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιδιώκει η απαγόρευση ίδρυσης δικηγορικής εταιρείας από δικηγόρους που είναι εγγεγραμμένοι σε διαφορετικούς Συλλόγους της Ελλάδας, με εξαίρεση τους δικηγόρους Αθήνας και Πειραιά.
Επίσης, η Κομισιόν ρωτά εάν μπορούν δικηγόροι από το ίδιο κράτος-μέλος ή από διάφορα κράτη-μέλη να ιδρύσουν μία δικηγορική εταιρεία μαζί με Έλληνες δικηγόρους από διαφορετικούς συλλόγους.

Τέλος οι υπηρεσίες της Επιτροπής επιθυμούν να μάθουν εάν μία δικηγορική εταιρεία με έδρα την Ε.Ε. μπορεί να ανοίξει υποκατάστημα στην Ελλάδα. Σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να έχουν απαντήσεις οι ελληνικές αρχές μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντέδρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος, καλώντας την κυβέρνηση «να θέσει τέλος στις έξωθεν παρεμβάσεις που βάλλουν κατά των θεσμών, προσβάλλουν τον ίδιο τον πυρήνα της απονομής της δικαιοσύνης και στόχο έχουν την υποβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας».

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισημαίνει ότι «ο κώδικας περί δικηγόρων καθιδρύει αυστηρά ασυμβίβαστες με το δικηγορικό λειτούργημα δραστηριότητες, όπως οι εμπορικές» και, εν γένει, «ρυθμίζει την επαγγελματική λειτουργία του δικηγόρου με έμφαση στον χαρακτήρα των καθηκόντων του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης μάλλον παρά στον χαρακτήρα της δικηγορικής δραστηριότητας ως καθαρώς βιοποριστικής/οικονομικής δραστηριότητας».
«Κατά συνέπεια, ο νομοθέτης θέλησε τον δικηγόρο συμπράττοντα λειτουργό της δικαιοσύνης και απέκλεισε τον δικηγόρο έμπορο ή επιχειρηματία, με ρητές και σαφείς σχετικές νομοθετικές, αλλά και συνταγματικές αναφορές» αναφέρει ο κ. Αδαμόπουλος.

Έτσι, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ «η επίκληση επιχειρημάτων δήθεν 'ανοίγματος' του επαγγέλματος, που λειτουργούν ισοπεδωτικά και παραγνωρίζουν την ιδιαίτερη φύση του δικηγορικού λειτουργήματος και την αυξημένη κατοχύρωσή του, δεν παρίσταται καθόλου πειστική και απέχει πόρρω από τη ρεαλιστική αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων, που διαπιστώνονται στον κλάδο υπό την τρέχουσα οικονομική συγκυρία».

28/7/2011
Πηγή: www.in.gr

comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.