22/06/11 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Προτεινόμενα

Θύματα της κρίσης τα παιδιά

Εκπτώσεις στις «παροχές» προς τα παιδιά τους κάνουν οι γονείς λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι περικοπές αφορούν σε όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ αποτελούν σχεδόν τον «κανόνα» στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα με 7 στους 10 γονείς να παραδέχονται πως αναγκάζονται να «κόψουν» από τις παροχές προς τα παιδιά τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων (4 στους 5) εξακολουθεί να επιλέγει το δημόσιο σχολείο για τη φοίτηση των παιδιών του, ενώ στην ιδιωτική εκπαίδευση στρέφεται το 6%. Το αντίστοιχο ποσοστό στα νοικοκυριά που είναι εύρωστα οικονομικά είναι πενταπλάσιο, φθάνοντας το 32%.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν μεταξύ άλλων από έρευνα που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών από την εταιρεία Pulse RC και πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο σε εκδήλωση που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της πρώην βουλευτού Επικρατείας, Φ. Πατριανάκου.

Ερευνα
Από την έρευνα προκύπτουν ανησυχητικά αποτελέσματα που αφορούν στο φαινόμενο της νεανικής βίας με αύξηση των κρουσμάτων βίας κυρίως στο σχολείο, ενώ καταγράφεται αύξηση του άγχους των νέων. Είναι ενδεικτικό ότι το σχολείο είναι ο κύριος τόπος εμπειριών βίας για το 58% των παιδιών, ενώ το 19% που απάντησε «δεν ξέρω, δεν απαντώ» υποκρύπτει -σύμφωνα με τους ερευνητές- άγνοια, φόβο ή άλλους λόγους.

Την ίδια ώρα, 1 στα 5 (55%) παιδιά έχει ζητήσει να αλλάξει σχολείο κυρίως για διαμάχες που είχε με συμμαθητές και εκπαιδευτικούς. Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κυμαίνεται, εξάλλου, το άγχος των παιδιών. Τα τέσσερα στα πέντε παιδιά βιώνουν καταστάσεις άγχους σχετικά με τα μαθήματα, τις επιδόσεις τους, το σχολείο, τις εξετάσεις κ.ά.

22/06/2011
Πηγή:www.imerisia.gr

comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.