Το έγγραφο προστέθηκε επιτυχώς!

Το έγγραφο προστέθηκε επιτυχώς στα αγαπημένα σας! Μπορείτε να το δείτε κάνοντας click εδώ.

Το έγγραφο υπάρχει ήδη!

Το έγγραφο υπάρχει ήδη στα αγαπημένα σας. Μπορείτε να το δείτε κάνοντας click εδώ.

Σφάλμα

Η εισαγωγή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

Αποθήκευση σχολίου

Το σχόλιο σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!

Ανανέωση σχολίου

Το σχόλιο σας ανανεώθηκε με επιτυχία!

Αποστολή email

Το email σας στάλθηκε επιτυχώς!

Menu
Φόρτωση...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αρ.Πρωτ.: Δ12Α 1147239 ΕΞ 2013

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

ΤΜΗΜΑ Α΄

ΘΕΜΑ:

Αποδείξεις και ιατρικά σε συμπληρωματική δήλωση οικ. έτους 2013.

Απαντώντας στην αίτηση σας που λάβαμε ταχυδρομικά στις 23/9/2013, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Από τις διατάξεις της παρ. 2 του αρ. 9 του ΚΦΕ (Ν.2238/1994) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του αρ. 1 του Ν.4110/2013 προβλέπονται τα εξής: «Το ποσό των αποδείξεων που απαιτείται να προσκομιστούν, ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για το ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογούμενου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνο εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα εμπρόθεσμης δήλωσης τους.......»

2. Από τις ανωτέρω διατάξεις, προκύπτει ότι οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών του κωδ 049, ακόμα και αν δηλωθούν με συμπληρωματική εκπρόθεσμη δήλωση δεν λαμβάνονται υπόψη.

3. Από τις διατάξεις της περ. α παρ. 3 του αρ. 9 του ΚΦΕ (Ν.2238/1994) όπως αντικαταστάθηκε με την περ. α της παρ. 3 του αρ. 1 του Ν.4110/2013 προβλέπονται τα εξής: «Το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη κλίμακα της παραγράφου 1 μειώνεται κατά ποσοστό 10% κάθε καταβαλλόμενης από τις παρακάτω δαπάνες:

αα) των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογούμενου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ........».

4. Από τις ανωτέρω διατάξεις, σχετικά με τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των κωδ 051 και 052 δεν προκύπτει απαγόρευση εκπρόθεσμης συμπληρωματικής δήλωσης.

5. Με την 1121987/2039/Α0012/ ΠΟΛ. 1279/31.12.1999 διαταγή μας διευκρινίζεται ότι, αν ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμη συμπληρωματική δήλωση για να δηλώσει έξοδα ιατρικής περίθαλψης, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

6. Με βάση τα ανωτέρω, στην περίπτωση σας, μπορείτε να υποβάλετε συμπληρωματική δήλωση μόνο για τις ιατρικές δαπάνες του οικ. έτους 2013 (χρήση 2012) στη ΔΟΥ σας συνυποβάλλοντας τα πρωτότυπα δικαιολογητικά.

Ο Διευθυντής
Π. ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Αποστολή εγγράφου με mail
* Email παραλήπτη
Email αποστολέα
Ονοματεπώνυμο αποστολέα
Θέμα
Σχόλια
Να συμπεριληφθούν τα σχόλια της επιστημονικής ομάδας
Να συμπεριληφθούν τα προσωπικά σας σχόλια

Εκτύπωση εγγράφου

Αποστολή άρθρου με mail
* Email παραλήπτη
Email αποστολέα
Ονοματεπώνυμο αποστολέα
Θέμα
Σχόλια
Να συμπεριληφθούν τα σχόλια της επιστημονικής ομάδας
Να συμπεριληφθούν τα προσωπικά σας σχόλια
Εκτύπωση άρθρου
Να συμπεριληφθούν τα σχόλια της επιστημονικής ομάδας
Να συμπεριληφθούν τα προσωπικά σας σχόλια
Προσθήκη στο ευρετήριο
Εισάγετε τον τίτλο: