Στο «στόχαστρο» βάζει το υπουργείο Οικονομικών την μεγάλη ακίνητη περιουσία. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επανέρχεται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα επιβάλλεται κλιμακωτά ξεκινώντας από τα 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία με συντελεστή 0,1%.
Ο συντελεστής θα φθάνει μέχρι το 1% ή ίσως και λίγο υψηλότερα για περιουσίες αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 900.000 ευρώ.
Βέβαια στο ορατό ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών κατά την διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους περισσότεροι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πέσουν στην «τσιμπίδα» του νέου ΦΜΑΠ.
Αυτό θα εξαρτηθεί και από το ύψος της αναπροσαρμογής των αξιών που κατά μέσο όρο θα προσεγγίζει το 30%.
Επιπρόσθετα το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην καθιέρωση αφορολόγητου για την αγορά πρώτης κατοικίας στα 300.000 ευρώ το οποίο θα αναπροσαρμόζεται για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω.
Να υπενθυμίσουμε πως μέχρι τώρα το αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία είναι συνδεδεμένο με την επιφάνεια του ακινήτου (200 τετραγωνικά μέτρα) και δεν λαμβάνει υπόψη την αξία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν προαναγγείλει μικρή αύξηση αφορολόγητου για μεταβιβάσεις και γονικές παροχές σε περίπτωση αύξηση των αντικειμενικών αξιών και επιμένουν ότι δεν θα θιγεί η μικρή ακίνητη περιουσία.
«Κανένας μικρός ιδιοκτήτης δεν θα αισθανθεί να επιβαρύνεται για την ακίνητη περιουσία που διαθέτει», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο «Έθνος της Κυριακής».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην αντικατάσταση του ΕΤΑΚ.
Όπως είπε το ΕΤΑΚ καταργείται και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προοδευτικής φορολόγησης που δεν επιβαρύνει τις μικρές περιουσίες.
«Η μεγάλη ακίνητη περιουσία θα πληρώνει σημαντικά περισσότερο φόρο από την μικρή και την μεσαία», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Πάντως πέρα από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να περάσουν φέτος από τα γκισέ της εφορίας καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι φόροι των δύο προηγούμενων ετών αλλά και η έκτακτη εισφορά.
Πιο αναλυτικά περίπου 300.000 φορολογούμενοι που διόρθωσαν λάθη ή παραλείψεις οι οποίες εντοπίστηκαν στο έντυπο Ε9, λαμβάνουν αυτές τις ημέρες το εκκαθαριστικό σημείωμα για την καταβολή του ΕΤΑΚ του 2008. Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Παράλληλα εκκρεμεί το ΕΤΑΚ του 2009 το οποίο θα πληρώσουν περίπου 3.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Το ΕΤΑΚ του 2009 επιβάλλεται με συντελεστή 0,1% επί του συνόλου της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού προσώπου, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί, από την αξία των κατοικιών που τυχόν περιλαμβάνονται στην περιουσία, το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο όριο, το οποίο ανέρχεται:
-στα 100.000 ευρώ για τον άγαμο ιδιοκτήτη,
-στα 200.000 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς παιδιά ή με 1 ή 2 παιδιά
-στα 230.000 για τους έγγαμους με τρία ή περισσότερα παιδιά.
Η αποστολή των σημειωμάτων του ΕΤΑΚ του 2009 θα ξεκινήσει μόλις η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων «περάσει» στο περιουσιολόγιο τις μεταβολές στα στοιχεία των ακινήτων που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9 του 2009.
Τέλος έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν όσοι έχουν στην κατοχή τους ατομική ακίνητη περιουσία (κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου και οικόπεδα εντός σχεδίου) συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Από την έκτακτη εισφορά το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να βάλει στα ταμεία του δημοσίου τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ.
8/2/2010
Πηγή: Ημερησία